Ακριβώς δεκαοκτώ χρόνια πριν, οι ΗΠΑ δέχονται ένα από τα πιο αποτρόπαια τρομοκρατικά του χτυπήματα, αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Ακριβώς δεκαοκτώ χρόνια πριν, οι ΗΠΑ δέχονται ένα από τα πιο αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα, αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Ηταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δέχθηκαν ξένη επίθεση στο ηπειρωτικό έδαφός τους, όταν 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τρία εξ αυτών πάνω σε ισάριθμα εμβληματικά κτίρια.

Ακόμα, 6.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας εξ αυτού του γεγονότος.

Μέσα στο απόλυτο χάος, τις φωνές και τους καπνούς που έβγαινα από τα κτίρια που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες, ο φωτογράφος του Associated Press αποφασίζει να σηκώσει την κάμερα του και να απαθανατίσει σε καρέ την απόλυτη φρίκη.

Οι περισσότερα φωτογραφίες που κυκλοφορούν από την αποφράδα εκείνη μέρα, είναι από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων και όχι από τα θύματα.

Ωστόσο, είναι μια φωτογραφία, η οποία σχολιάστηκε έντονα και έκανε των γύρω των εφημερίδων, αυτή το «Falling Man», όπως ονομάστηκε, δηλαδή «του άντρα που πέφτει».

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Ρίτσαρντ Ντριού, απαθανατίζει τη στιγμή, που ένας άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν σε έναν από τους Πύργους, αποφασίσει, μέσα στον πανικό του, να πέσει στο κενό.

Πρόκειται τις ελάχιστες φωτογραφίες, όπου φαίνεται ένας άνθρωπος να βάζει τέλος στη ζωή του.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε τις επόμενες μέρες στις αμερικανικές εφημερίδες, αλλά η αντίδραση των αναγνωστών την ανάγκασε να ξεχαστεί…

Η ταυτότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου παρέμενε για αρκετό καιρό άγνωστη.

Κατά τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν τρεις ακόμη οικογένειες διεκδίκησαν την ταυτότητα του άγνωστου άνδρα, όμως έφτασε το 2007 για να λυθεί πλήρως το μυστήριο. Τελικά ο «Falling Man» ταυτοποιήθηκε ως ο 43χρονος σερβιτόρος Jonathan Briley, τον οποίο αναγνώρισε ο αδερφός του και μέλος του γνωστού συγκροτήματος «Village People» Alex Briley.

Ο φωτογράφος, σε μια συνέντευξη του, είχε αναφέρει για τη συγκεκριμένη φωτογραφία ότι ««είναι μια… ήσυχη φωτογραφία. Δεν είναι όπως οι άλλες βίαιες εικόνες που τραβάμε σε άλλες καταστροφές. Δεν υπάρχει ένταση, αίματα, πανικός. Όμως ο κόσμος αντέδρασε γιατί κατάλαβε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον άντρα αυτό και να κάνει την ίδια επιλογή…».