Συμπληρώνονται φέτος 57 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο του “Ηράκλειον”, μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα το 1966. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ηράκλειον» της εταιρείας Αδελφών Τυπάλδου, που είχε αποπλεύσει από τα Χανιά με προορισμό τον Πειραιά, βυθίστηκε κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου) τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966.

Το πλοίο μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος. Πάνω από 200 επιβάτες πνίγηκαν, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο, εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο, που βούλιαξε σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας. Τα συνεργεία διάσωσης και τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου ”χτένισαν” την ευρύτερη περιοχή και κατόρθωσαν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς.

Νωρίς το μεσημέρι, που το τραγικό συμβάν είχε μαθευτεί σε όλη τη χώρα, δεκάδες άνθρωποι συνέρρεαν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου σε Χανιά και Πειραιά για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Κηρύχθηκε πένθος μιας εβδομάδας ενώ βαρύτατες ευθύνες αναζητήθηκαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στους ιδιοκτήτες της πλοιοκτητικής εταιρείας και στο πλήρωμα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ αμοντάριστο υλικό της εποχής, με βωβά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που διασώθηκαν.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» ΣΤΗ ΦΑΛΚΟΝΕΡΑ

Παρακολουθούμε απόσπασμα με αμοντάριστο υλικό παραγωγής ΥΕΝΕΔ.

Αρχικά, βωβά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης, εναέριες λήψεις πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατά τη διάρκεια ερευνών για επιζώντες, νυχτερινά πλάνα από τη μεταφορά ναυαγών στο λιμάνι του Πειραιά με τη βοήθεια πολεμικού σκάφους ενώ ο φακός εστιάζει σε πρόσωπα επιζώντων που περισυνέλεξε.

Σκηνές από την αναμονή του συγκεντρωμένου πλήθους των συγγενών στο λιμάνι του Πειραιά και στιγμιότυπα από την αποβίβαση ζωντανών ναυαγών και πτωμάτων. Στη συνέχεια, ακούγονται οι αφηγήσεις διασωθέντων από το Τζάνειο Νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, που περιγράφουν την τραγική στιγμή της βύθισης του σκάφους η οποία υπήρξε ακαριαία.