Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της παράταξης, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία και τονίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως είπε θα γίνει άμεσα.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα, τόνισε.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα:

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις.

Έχω την εμπειρία τις αποφάσεις αυτές πλέον να μην τις λαμβάνω εν θερμώ.

Να αποφασίζω με ψυχραιμία.

Ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους.

Όπως είπα και μετά τις εκλογές πρόκειται για το τέλος ενός ιστορικού κύκλου. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο.

Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων.

Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που να απαντά στις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν κι εμένα που υπήρξα επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά και συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Το πρώτο αριστερό κόμμα που έγινε κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες.

Είχα την τύχη και την τιμή, να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ένα ταξίδι που σε κάθε του μέρα ήταν μέρα μάχης.

Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη απέναντι στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς με ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε.

Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Αυτό το ταξίδι είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις και τραύματα και φθορά.

Ήταν ένα ταξίδι, όμως, που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία.

Οι μάχες μας αποτελούν την αναντικατάστατη παρακαταθήκη του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει την αρχή αυτού του κύκλου.

Στις εκλογές λάβαμε μια διπλή εντολή: πρώτον, να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι ο ρόλος ενός κόμματος εξουσίας και δεύτερον να αλλάξουμε δραστικά.

Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα. Τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες.

Να μπούμε σε μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.

Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό.

Αυτή την πεποίθηση μου για την ανάγκη ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου αν δεν την υπηρετώ και με την πράξη μου.

Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.

Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος μας, στην κοινωνία και την αριστερά.

Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος.

Θα είμαι παρών, όμως πριν και μετά από αυτές.

Το δικό μου γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης: να αποδείξω ότι στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σε όσους μας στήριξαν, διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωση μας στην δημοκρατία και την ελευθερία, η αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες.

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».