Ενας 37χρονος ναυτικός από τις Φιλιππίνες, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «M/V EQUINOX SEAS», που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο Ναυπηγείο της Σύρου, έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα 17 Απρίλη.

Ο απώλεια του ναυτεργάτη από τις Φιλιππίνες στη Σύρο είναι ένας ακόμα λόγος για να επισημανθεί η ανάγκη για αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας στο ναυτιλιακό τομέα και για την προστασία των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θέση τους στο πλήρωμα των πλοίων.

Είναι αδιανόητο να χάνουν εργάτες τη ζωή τους στον χώρο εργασίας τους λόγω της αδιαφορίας και της προτεραιότητας του κέρδους έναντι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των εργατικών δικαιωμάτων. Οι εργατικοί θάνατοι δεν είναι ατυχήματα, αλλά αποτελούν συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, και της προτίμησης του κέρδους έναντι της ανθρώπινης ζωής. Η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Σύρου καταδικάζουμε αυτό το τραγικό γεγονός, που αποτελεί ακόμα ένα από τα αναντίληπτα ατυχήματα που συμβαίνουν στον εργατικό χώρο λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του, και απαιτούμε την την δίκαιη αντιμετώπιση του θανάτου αυτού.

Καλούμε την κοινωνία και τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι για το ζήτημα της ασφάλειας στον εργασιακό τομέα και να αγωνιστούν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία των εργαζομένων.

Τέλος, εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους εργασιακούς χώρους, να εφαρμόσουμε αυστηρές κυρώσεις για τις παραβάσεις και να προωθήσουμε πολιτικές πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων στη χώρα μας.