Την ανάθεση στο ΤΕΕ, του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων». Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, 20/03/2023.

Με την τροπολογία επικαιροποιείται το πρόγραμμα για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και συγκεκριμένα:

α. Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων.

Προς τούτο, το Τ.Ε.Ε. και ο Ο.Α.Σ.Π. συνεργάζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

β. Προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των προαναφερόμενων δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και λοιπά αναπτυξιακά Προγράμματα ευρωπαϊκά ή διεθνή.

Με την ίδια τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της αρμοδιότητας των δήμων σχετικά με τη μέριμνα αυτών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης από τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Επανακαθορίζεται η διαδικασία καθαρισμού σε περιφραγμένου ή περιτοιχισμένους χώρους καθώς και σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερου υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο δήμο με καταλογισμό στους υπόχρεους της σχετικής δαπάνης και με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων).

Απαγόρευση πρόσβασης στο ναυάγιο Ζακύνθου

Με άλλο άρθρο της τροπολογίας (α) απαγορεύεται, εφεξής, η πρόσβαση στην οριζόμενη περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου και προβλέπονται κυρώσεις στους παραβάτες του εν λόγω μέτρου και (β) παρέχεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για το χρονικό διάστημα (17.3.2023 μέχρι 31.10.2023 ), να προβαίνει, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης της ανωτέρω περιοχής.Αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης, η αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2023.