Δήλωση της δικηγόρου Αγγελικής Καλλία σχετικά με την εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην απόφαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος Πάρου οι 11 Σύλλογοι της Πάρου που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι: Π. Σ Αρχίλοχος, 6ος Κυνηγητικός Σύλλογος Περιφέρειας Πάρου, Σ.Π.Α.Ζ Αλκυόνη, Σύλλογος Μαραθίου- Βουνιών ''Αγ, Μηνάς", Σύλλογος Μώλου/ Τσουκαλιάς/ Γλυφάδων, Μ.Ε.Α.Σ Κώστου, Π.Σ. ''Σκόπας ο Πάριος'', Ένωση Ξενοδόχων Πάρου- Αντιπάρου, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πάρου-Αντιπάρου ''Μαντώ Μαυρογένους'', Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.Π.Α.Σ) και Σύλλογος Μελισσοκόμων Πάρου.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ παραβρέθηκε ο κ. Κώστας Μπιζάς, ο κ. Σταύρος Στέλλας, ο κ. Στέλιος Μουζακίτης καθώς και ο δικηγόρος κ. Κόλλιας που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθώς και το Δήμο και σωματεία της Τήνου για το ίδιο θέμα.
Εκ μέρους του Συντονιστικού Παριανών Συλλόγων για τις ανεμογεννήτριες, η Γ.Γ. του Π.Σ Αρχίλοχος, Τόνια Παντελαίου

Η δήλωση της δικηγόρου

Tην 1η Μαρτίου 2023, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε πενταμελή σύνθεση, η Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν 11 περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί Φορείςτης Πάρου, με αριθμό Ε1758/23.7.2020 κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης αιολικών στο νησί μας.

Πρόκειται για την προσβολή της απόφασης:«ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/29714/1561/25.5.2020 Τροποποίηση της  177360/18.12.2014 Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Αιολικοί Σταθμοί ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και συνοδών σε αυτό, έργων, που αποτελείται από “Αιολικό Πάρκο Σκουμπί Α.Ε.”, ισχύος 9,2MW, “ Αιολικό Πάρκο Γκοράκι Α.Ε.” ισχύος 16,1 MW, “ Αιολικό Πάρκο Καφούτσι Α.Ε.” ισχύος 27,6 MW, “ Αιολικό Πάρκο Δίστομοσ Α.Ε.” ισχύος 36,8 MW, “ Αιολικό Πάρκο Γουρλέσ Α.Ε.” ισχύος 27,6 MW, “Αιολικό Πάρκο Στρουμπουλασ Α.Ε.” ισχύος 23 MW, “ Αιολικό Πάρκο Φωλιά Α.Ε.” ισχύος 20,7 MW, “ Αιολικό Πάρκο Γκαγκάρη Α.Ε.” ισχύος 25,3 MW, “ Αιολικό Πάρκο Βούρλασ Α.Ε.”, ισχύος 32.2 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, Π. Ν. Αιγαίου και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150kV των ως άνω Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης”” και αφορά: α) στη μείωση του αριθμού των αιολικών πάρκων από εννέα (9) σε επτά (7), εξαιρείται το αιολικό πάρκο “ΒούρλασΑ.Ε.” και το αιολικό πάρκο “Γκαγκάρη Α.Ε.” (β) στη μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών, από 95 Α/Γ ισχύος 2,3MWέκαστη, σε 76 Α/Γ ισχύος 2,3MWέκαστη με μείωση της συνολικής παραγόμενης ισχύος από 218,5ΜW σε 174,8MW, γ) στην επαναχωροθέτηση μέρους των Α/Γ εντός των πολυγώνων εγκατάστασης και δ) σε τροποποιήσεις σε συνοδά υποστηρικτικά έργα με μείωση του οδικού δικτύου από 52,6 χιλ σε περίπου 40 χιλ.»

Οι 11 Φορείς εκπροσωπήθηκαν από την δικηγόρο Αγγελική Καλλία, η οποία ανέπτυξε προφορικά  τους λόγους που κατατέθηκαν με την Αίτηση Ακύρωσης και τους Πρόσθετους Λόγους, για τους οποίους ζητούμε να μην εγκατασταθούν οι σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες στο νησί μας. Ιδιαίτερα τόνισε την μοναδικότητα του Κυκλαδίτικου τοπίου της Πάρου, την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας λόγω του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μας, η οποία παραβλάπτεται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Τόνισε επίσης ότι η Διοίκηση όφειλε να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του νησιού σύμφωνα με την «αρχή της αναλογικότητας» που κατοχυρώνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα, στο Ενωσιακό και Εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο, και να  εκτιμήσει την «φέρουσα ικανότατα» του οικοσυστήματος της νήσου που δεν επιδέχεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ειδικότερα, οι σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από το 84% της Πάρου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μελέτες που συνέταξαν για τη Πάρο ιδιώτες μηχανικοί, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι της Πάρου, που καταδεικνύουν τα προβλήματα από την σχεδιαζόμενη οδοποιία για την διέλευση των ανεμογεννητριών, την σοβαρή οπτική όχληση, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον τουρισμό.

Τα ανωτέρω όμως, αμέλησε να αξιολογήσει η Διοίκηση, κατά παράβαση της ισχύουσα νομοθεσίας, συνεπώς η προσβαλλόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση παρανόμως εκδόθηκε και πρέπει να ακυρωθεί.

Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΙΑ