Τοποθετημένο στην κορυφή του ισχυρότερου και ψηλότερου πυραύλου που έχει δοκιμαστεί ποτέ, το διαστημικό σκάφος Starship της SpaceX εκτοξεύτηκε την Πέμπτη σε μια επεισοδιακή δοκιμαστική πτήση που ίσως ανοίξει τελικά το δρόμο για  εποικισμό της Σελήνης και του Άρη.

Το Starship εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy και έλαβε εντολή να αυτοκαταστραφεί σε ύψος 32 χιλιομέτρων, τερματίζοντας πρόωρα μια υποτροχιακή πτήση που θα διαρκούσε 90 λεπτά.

Τα συντρίμμια του χαλύβδινου σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ είχε εκτιμήσει πρόσφατα πως η πιθανότητα επιτυχίας σε αυτή την πρώτη δοκιμαστική πτήση ήταν 50%.

O εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος συνεχάρη πάντως την εταιρεία του για τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην απόπειρα της Πέμπτης και προανήγγειλε νέα δοκιμή σε «μερικούς μήνες».

Το Starship παίζει κεντρικό ρόλος στο πρόγραμμα Artemis της NASA για εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.

Στην αποστολή Artemis IΙΙ, την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης από τη δεκαετία του 1970, οι αστροναύτες θα αναχωρήσουν από τη Γη με σκάφος της NASA, στη συνέχεια όμως θα επιβιβαστούν σε σκάφος Starship που θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ο Έλον Μασκ ελπίζει ότι με το ίδιο όχημα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Το σύστημα του Starship, συνολικού ύψους 120 μέτρων, είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που σχεδιάστηκε ποτέ, σχεδόν δύο φορές ισχυρότερος από τον πύραυλο SLS που ανέπτυξε η NASA  για το πρόγραμμα Artemis.

Είναι επίσης πολύ φθηνότερος από τον SLS, του οποίου κάθε εκτόξευση κοστίζει πάνω από 2 δισ. δολάρια.