"Πόση γεύση από Ελληνικά νησιά έχουν αυτά τα ρεβίθια φούρνου!  Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί που να λάτρεψε τα ρεβίθια φούρνου όσο εγώ όταν μεγάλωνα στην Πάρο.  Κάθε Κυριακή η Παριανή παραδοσιακή ρεβυθάδα ήταν αλλά είναι ακόμα και σήμερα, το φαγητό σε όλα τα σπίτια της Πάρου. Κι αυτό γιατί οι ξυλόφουρνοι άναβαν το Σάββατο για να ψήσουν τα ψωμιά και όταν έπεφτε η δύναμη (θερμοκρασία) του φούρνου, έμπαιναν τα τσουκάλια με τα ρεβίθια φούρνου, στη σειρά. Κάθε τσουκάλι πήλινο έγραφε πάνω το όνομα της κάθε οικογένειας".

Για τα ρεβύθια στο φούρνο

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 4 σκελ. σκόρδο (ολόκληρο)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 ντομάτες μικρές (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Νερό (όσο πάρει)

Για το μουλιασμα

Για να φτιάξεις τα ρεβύθια στο φούρνο, πρέπει πρώτα να τα φουσκώσουμε σε νερό.

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ.

Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών).

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Εγώ τα αφήνω 12 ώρες. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια με καθαρό νερό.

Για το στήσιμο

Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε στη γάστρα.

Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα ολόκληρα και τα δαφνόφυλλα.

Κάνουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια.

Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις κομμένες ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.

Σφραγίζουμε τη γάστρα προαιρετικά. Φτιάχνουμε μία ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα για να κρατήσουμε μέσα όλα τα υγρά.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 4 ώρες. Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος, ανοίγουμε τη γάστρα και τσεκάρουμε τα ρεβίθια. Αν έχουν κρατήσει πολύ υγρασία μέσα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε για λίγη ώρα να σωθούν τα υγρά.

Τα ρεβύθια στο φούρνο θέλουν πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.

Μυστικά

Για να απογειώσετε αυτή τη συνταγή για ρεβύθια στο φούρνο, εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο σκεύος ή την γάστρα σας.  Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε τα ρεβύθια φούρνου όλη τη νύχτα να σιγοψήνονται και να μελώσουν. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση τους. Τα ρεβύθια φούρνου θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για τα ρεβύθια στη γάστρα.

Επιπλέον μυστικό για τα ρεβύθια στο φούρνο

Αν τα ρεβύθια είναι τσεκαρισμένα από προηγούμενο μαγείρεμα ότι είναι βραστερά, η σόδα είναι περιττή.

Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για τα ρεβύθια στη γάστρα, πρέπει να είναι χοντρή γάστρα ή πήλινο σκεύος. Απαραίτητα πρέπει να σκεπάζει καλά για να μην εξατμίζονται τα υγρά στο ψήσιμο.

Τα ρεβύθια φούρνου δεν χρειάζονται πολλά νερά. Βράζουν και ψήνονται μέσα στα λίγα υγρά τους και στα υγρά που κατεβάζουν τα λαχανικά.

Μην παραλείψετε τα σκόρδα. Η γλύκα στα ρεβύθια φούρνου προέρχεται από το κρεμμύδι και το σκόρδο που στο τέλος γίνονται κρέμα.

Αν θέλετε αντί για σόδα στο μούλιασμα βάλτε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι.

Αν τα ρεβύθια είναι βραστερά δεν χρειάζεται τίποτα από τα δυο.

Το μπόλικο ελαιόλαδο είναι αυτό που κάνει την διαφορά στα ρεβύθια φούρνου.

Μπορείτε να τα σερβίρετε με λίγο λεμόνι και απαραιτήτως με ελιές και ταραμοσαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Με τα ρεβύθια που περισσεύουν από το Κυριακάτικο τραπέζι, πάντα φτιάχνουμε την Δευτέρα τους παριανούς ρεβυθοκεφτέδες και μοναδικό ρεβυθόρυζο.

Pηγή: argiro.gr