Μεγάλη νίκη για το κίνημα κατά της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ!

Ακυρώνονται περίπου 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περί τα 900 MW, για τα οποία δεν έγινε ορθή εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων κατά την αδειοδότηση!

Δεκτή έκανε με την υπ' αριθ. 1885/2023 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας την Αίτηση Ακύρωσης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησής μας στις 27/10/2020 κατά της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ Β' 3291/06.08.2020 του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, η οποία είχε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών σταθμών (από 5 σε 10MW) και είχε πενταπλασιάσει την αντίστοιχη ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών (από 2 σε 10 MW) που εξαιρούνται από τη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ενώ είχε αντίστοιχες προβλέψεις και για μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αυτομάτως αναιρεί και αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2022, που "διόρθωνε" την απόφαση του 2020.

Η απόφαση για αυτήν την προσφυγή ελήφθη αφού είχαμε παρατηρήσει σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις όσον αφορά τη σαλαμοποίηση έργων ΑΠΕ, δηλαδή την κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω της εκπόνησης ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και να λαμβάνουν έτσι ταχύτερη αδειοδότηση.

Κάποιες από τις πλέον κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις είναι οι "σαλαμοποιημένοι" αιολικοί σταθμοί της ΑΒΟ Wind στο Όρος Λάκμος, της Ένωσης Αγρινίου στα Ακαρνανικά Όρη και της Kiefer στον Ασπροπόταμο Τρικάλων.

Για την κάλυψη του ποσού της προσφυγής, που ανήλθε σε πολλές χιλιάδες Ευρώ, είχε γίνει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων, η οποία είχε βρει θεαματική ανταπόκριση από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανώσεις. Χωρίς την βοήθειά τους αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν εφικτή και η ελληνική φύση τους χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Τεράστιας σημασίας ήταν και η συμβολή των παρακάτω συλλόγων και οργανώσεων που συνυπέγραψαν την προσφυγή: Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΠεριβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ»Εταιρεία για τη Mελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / ΜΟmΔίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ΑιγαίουΑθηναϊκός Ορειβατικός ΣύλλογοςΕλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΗλιούποληςΕλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΚαρδίτσαςΕλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΧαλκίδαςΠεζοπορικός Όμιλος ΑθηνώνΠολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» ΠάρουΣύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Ευρυτανίας "Ο Βαλαωρίτης"Πλέον αναμένουμε μόνο να καθαρογραφεί η απόφαση για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συνεχίζουμε τον αγώνα, και ελπίζουμε στις επόμενες νίκες που η φύση μας έχει τόσο ανάγκη!

#SaveGreekNature#savegreekmountains

Στην εικόνα βλέπουμε την Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, ένα βουνό της Αιτωλοακαρνανίας που ισοπεδώθηκε για μόλις δύο (πλέον 3) ανεμογεννήτριες.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την προσφυγή μας το 2020: https://www.facebook.com/.../pfbid022SgVjgFp1Az5nD1qfBzK1...