Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τι είναι τα red sprites και πώς το φυσικό φαινόμενο από το Αιγαίο έγινε ορατό από τη... Λειβαδιά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για το εντυπωσιακό φαινόμενο:

«Red sprites ή Κόκκινα ξωτικά στον ουρανό του Αιγαίου φωτογραφιζόμενα από τη… Λειβαδιά! Πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος! Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν της αστραπής, που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μια καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό».

Τα «red sprites» απαθανάτισε ο Παναγιώτης Τσούρας. Το φαινόμενο εντοπίστηκε πάνω από την Ικαρία, κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Πρόκειται για ένα διπλό red sprite. Όπως αναφέρει το meteo, ο κεραυνός είχε ένταση 76kA.