Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για σούπερ γιοτ στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία διαδικτυακής παρακολούθησης που δημοσιεύει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου, τα ελληνικά νερά φιλοξενούσαν εκατοντάδες γιοτ. Μόνον η Ιταλία είχε περισσότερα και ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για πολυτελή σκάφη παγκοσμίως.

Λόγω του ζεστού κλίματος και των παρθένων γαλάζιων νερών της, η Μεσόγειος είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για πλούσιους και διάσημους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ναυλώσουν τα δικά τους θαλάσσια πλοία.

Η Ελλάδα, ειδικότερα, προσελκύει πολλά σούπερ γιοτ, χάρη στα μυριάδες ελληνικά νησιά που είναι διάσπαρτα στο ανατολικό μισό της Μεσογείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Bloomberg, την IHS Markit και την Genscape, ο αριθμός των πολυτελών πλοίων θαλάσσης έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε σχεδόν κάθε χώρα της Μεσογείου.

Αυτόν το μήνα, 235 γιοτ φέρεται να βρίσκονταν στην Ελλάδα. Τον Μάιο υπήρχαν 196 σκάφη στα ελληνικά ύδατα, τον Απρίλιο ήταν 185 και τον Μάρτιο 177. Η Ελλάδα ήταν ακριβώς πίσω από την Ιταλία, η οποία φιλοξένησε 259 γιοτ.

Σύμφωνα με πρόσφατα πρωτοσέλιδα, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Λεονάρντο ντι Κάπριο πλέουν με τα γιοτ τους στα ιταλικά νερά.

Ο μεγάλος αριθμός των γιοτ στη Μεσόγειο μπορεί να αποδοθεί σε πολλά πλοία που ολοκλήρωσαν την ετήσια μετανάστευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της σεζόν του yachting στη Μεσόγειο.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Μονακό και η Κροατία -όλες με θαλάσσια πρόσβαση στη Μεσόγειο- φιλοξενούν και αυτές μεγάλο αριθμό γιοτ και σούπερ γιοτ στα ύδατά τους. Σε άλλα μέρη του κόσμου, στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Μπαχάμες, έχει επίσης σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των πολυτελών πλοίων.

Πολυτελή πλοία
Μόλις τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι μια οικογένεια εκατομμυριούχων στην Ελλάδα είχε παραγγείλει τρία τεράστια σούπερ γιοτ Admiral GC-Force 70, μήκους 230 ποδιών. Η πώληση ανακοινώθηκε από την IYC και το The Italian Seag Group (TISG).

Το εσωτερικό στούντιο σχεδιασμού της TISG, Centro Stile, σχεδίασε το μηχανοκίνητο γιοτ Admiral GC-Force 70.

Κάθε σκάφος είναι γνωστό για τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό του, τους ευρύχωρους εξωτερικούς χώρους και την εντυπωσιακή ενσωμάτωση γυάλινων στοιχείων. Η τελευταία λεπτομέρεια επιτρέπει άφθονο ηλιακό φως στους εσωτερικούς χώρους του σκάφους.

Μετά την ολοκλήρωση, κάθε γιοτ Admiral GC-Force 70 θα διαθέτει επτά πολυτελείς καμπίνες επισκεπτών και δέκα καμπίνες πληρώματος. Οι ημερομηνίες παράδοσης για αυτά τα τρία νέα γιοτ έχουν οριστεί για το 2026, το 2027 και το 2028.

Πηγή: iefimerida.gr