Αλλάζει σελίδα στη μοναρχία σήμερα Κυριακή 14 Γενάρη, η Δανία και υποδέχεται το νέο βασιλιά και τη νέα βασίλισσα της χώρας, τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Φρέντερικ και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.

Το πρόγραμμα της στέψης

Ο Φρέντερικ και η Μαίρη θα μεταβούν με τη βασιλική άμαξα από το παλάτι Christiansborg πίσω στο Amalienborg, το οποίο θα συνοδεύεται από μια έφιππη μοίρα.

Στις 17:00 θα γίνει και η μεταφορά των βασιλικών χρωμάτων από το παλάτι του Christian IX στο παλάτι του Φρέντερικ.

Η τελετή ενθρόνισης θα ξεκινήσει γύρω στις 13:35, με τον 55χρονο Φρέντερικ και τη 51χρονη Μαίρη να ξεκινούν με αυτοκίνητο από το Amalienborg προς το παλάτι Christiansborg, μαζί με τον γιο τους και πλέον διάδοχο, πρίγκιπα Κρίστιαν. Λίγο μετά θα ακολουθήσει η βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία θα αναχωρήσει από το παλάτι του Κρίστιαν IX με άμαξα.

Και οι δύο θα περάσουν από σημαντικά σημεία της Κοπεγχάγης όπως το Frederiksgade, το Bredgade, το Kongens Nytorv, το Holmens Canal και το Prince Jørgen’s Courtyard καθ’ οδόν προς το παλάτι.

Η διαδοχή του θρόνου

Στις 14:00 θα συγκληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στο παλάτι Christiansborg, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Μαργαρίτα, ο Φρέντερικ και ο Κρίστιαν μαζί με την κυβέρνηση και τον γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εκεί θα γίνει η διαδοχή του θρόνου, καθώς η βασίλισσα θα υπογράψει τη δήλωση παραίτησής της. Στη συνέχεια, η Μαργαρίτα θα επιστρέψει στο Amalienborg, ενώ ο Φρέντερικ και η Μαίρη θα παραθέσουν μια επίσημη δεξίωση για τους υψηλούς προσκεκλημένους τους.

Στις 15:00, το βασιλικό ζεύγος θα κάνει την εμφάνισή του στο μπαλκόνι του παλατιού Christiansborg. Στη συνέχεια η Πρωθυπουργός της χώρας θα κηρύξει την άνοδο του νέου βασιλιά στο θρόνο της Δανίας.

Ο πρώτος επίσημος λόγος

Μετά από αυτό, ο νέος μονάρχης θα βγάλει τον πρώτο επίσημο λόγο του. Θα ακολουθήσει ένας τιμητικός χαιρετισμός με κανονιοβολισμούς από το Sixtus Battery, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Holmen της Κοπεγχάγης, και η βασιλική σημαία θα υποσταλεί στο παλάτι του Christian IX (σπίτι της Μαργκρέτε) για να ξαναυψωθεί στο παλάτι του Φρέντερικ VIII, όπου ζουν ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα.

Ο Φρέντερικ και η Μαίρη θα μεταβούν με τη βασιλική άμαξα από το παλάτι Christiansborg πίσω στο Amalienborg, το οποίο θα συνοδεύεται από μια έφιππη μοίρα. Στις 17:00 θα γίνει και η μεταφορά των βασιλικών χρωμάτων από το παλάτι του Christian IX στο παλάτι του Φρέντερικ.