Την εντυπωσιακή εικόνα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός χώρου που θα μεταμορφώσει το Κέντρο της Αθήνας, θα αντικατοπτρίζει την πορεία και την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και θα έχει ουσιαστική συμμετοχή και στο διεθνές γίγνεσθαι, παρουσιάζει σήμερα, επισήμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση αφορά στη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οράματος, το οποίο φέρει τις υπογραφές των αρχιτεκτονικών γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη.

Δείτε live


«Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της Κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ήταν όμως και ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικά στην αναγένννηση της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».

Η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων έγινε μέσα από κλειστό διαγωνισμό, από διεθνή, επιτροπή αξιολόγησης, με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση της πολυεπιστημονικότητας και απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Η πρόταση της μελέτης είναι εμπνευσμένη από την ουσία του αρχικού σχεδιασμού του Lange και χρησιμοποίησε το αρχικό κτίριο ως αφετηρία για τον σχεδιασμό, πλασιώνοντάς το με ένα ρομαντικών αναφορών κήπο. Η βάση του υφιστάμενου κτιρίου επεκτείνεται μέχρι το δρόμο, δημιουργώντας ένα νέο υπόβαθρο για το ιστορικό τοπόσημο και προσθέτει δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων. Έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος 20.000 τ.μ. και ένα πάρκο με πλούσια βλάστηση στην οροφή τους, προσβάσιμο σε όλους.

Η νέα επέκταση δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την υφιστάμενη αρχιτεκτονική αλλά να δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο χώρων που θα ισορροπεί μεταξύ του παλιού και του νέου.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελείται από δύο κτίρια, το παλιό και το νέο - συνολικά οι χώροι του θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ - τα οποία θα είναι ενοποιημένα και θα βρίσκονται σε «συνομιλία» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το «Ακροπόλ», με το οποίο ωστόσο δεν θα γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.

Οι αποθήκες του μουσείου, οι οποίες σήμερα φιλοξενούν περισσότερες από 125.000 αρχαιότητες ενώ θα λειτουργούν επίσης Πωλητήριο, Αναψυκτήριο και χώροι εκδηλώσεων.