Δελτίο Τύπου για το θέμα της επικείμενης "αγοραπωλησίας" των αρχαίων λατομείων Πάρου εξέδωσαν ο πολιτιστικός σύλλογος  "Αρχίλοχος", η "Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων Αθήνας", η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Φεστιβάλ Πάρου", ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου ‘’ΝΑΪΑΣ’’ και ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου.

Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Αιδώς Αργείοι (Πάριοι)!

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις μεθοδεύσεις για την «αγοραπωλησία» του Αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι. Αγοραστής φέρεται να είναι ιδιώτης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε παρακείμενο χώρο.

Με το μάρμαρο των πιο σημαντικών λατομείων του Αρχαίου Κόσμου - τον παγκοσμίως φημισμένο  διάφανο  Λυχνίτη, ο Φειδίας, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας ο Πάριος κι άλλοι γλύπτες φιλοτέχνησαν περίφημα αγάλματα, όπως την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκη, καθιστώντας την Πάρο πασίγνωστη από την πρωτοκυκλαδική περίοδο 3.000 χρόνια πριν…

Στο διεθνές συνέδριο «Παρία Λίθος» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» το 1997 αναδείχθηκε περίτρανα το αυταπόδεικτο: η τεράστια αρχαιολογική αξία των Αρχαίων Λατομείων μας.

Από τότε, 25 ολόκληρα χρόνια μετά και παρά τις κατά καιρούς προτάσεις κι ενέργειες,  η κατάσταση όχι απλά έχει μείνει στάσιμη, αλλά έχει επιδεινωθεί δραματικά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης των αρχαίων στοών να είναι απολύτως ορατός.

Δήμος, πολίτες και κράτος οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για αυτό το μοναδικό μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, που κινδυνεύει από τα φουρνέλα χρόνια τώρα… κι όπως ήδη διαπίστωνε ο υπεύθυνος εργασιών συντήρησης κι αναστήλωσης του Παρθενώνα   Μανώλης Κορρές οδηγείται σε «κατ´ουσία μη αναστρέψιμη βλάβη».

Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η φημολογούμενη «αγοραπωλησία» κι ανίερη συναλλαγή πάνω στο σώμα των Αρχαίων Λατομείων και να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να καταστούν εφικτές οι δράσεις ανάδειξης τους.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πάρου έχει επιβάλει από ετών αύξηση του πολιτιστικού τέλους που προορίζεται για την αγορά της έκτασης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Λατομείων. Η ώρα έφτασε…

Ντροπή μας εάν δεν επιτευχθεί!

Σας καλούμε να συνταχθείτε στο δίκαιο αγώνα μας για την προστασία κι ανάδειξη του Αρχαίων Λατομείων της Πάρου.

Π.Σ. Αρχίλοχος

Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων Αθήνας

Φεστιβάλ Πάρου

Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου ‘’ΝΑΪΑΣ’’.

Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου