Ως τριπλή και συντριπτική αποτιμάται η ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της χώρας.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Ερντογάν, που είχε επενδύσει στην ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, και είδε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, να κυριαρχεί με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Μουράτ Κουρούμ.

Αναλυτικότερα, στο 80% της ενσωμάτωσης οι υποψήφιοι της τουρκικής αντιπολίτευσης συνέχιζαν (00:00, 1/4) να διευρύνουν το προβάδισμά τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του.

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο ίδιος. Είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Και στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείτο με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4% (23:00, 31/3). Ο Γιαβάς μάλιστα κήρυξε την νίκη του.

«Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους (τις) έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις» είπε.

Στην ομιλία υπήρχε ένας κεμαλικός τόνος, με ύμνους υπέρ της κεμαλικής Τουρκίας, δηλαδή εμβατήρια που υμνούσαν τον Κεμάλ Ατατούρκ.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, είπε σήμερα το βράδυ (Κυριακή 31/3) ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Ιμάμογλου VS Κουρούμ: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ψήφο περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα για τον Ιμάμογλου, καθώς η νίκη του σημαίνει ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει διαφορετικά ακροατήρια, πέρα από τον στενό κεμαλικό πυρήνα του CHP.

Αξίζει να σταθεί κανείς στην ψήφο των νέων καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σήμερα ψήφισαν για πρώτη φορά, στοιχείο που αναδεικνύει και τη δημογραφική έκρηξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και την οποία την αντιλαμβάνεται κανείς αν κυκλοφορήσει στο δρόμο της Πόλης.

Ο Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων που στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν.

Το προφίλ του Ιμάμογλου

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερτνογάν το 2019. Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές. Ο Μουράτ Κουρούμ, είναι νέος μεν σε ηλικία 48 ετών αλλά… παλιός στην ερντογανική προεδρική «αυλή».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Μπροστά στις κάλπες της 31ης Μαρτίου, ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε μία μόνο επιλογή: Να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να αναδειχθεί σε ηγέτη ευρύτερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, παραιτήθηκε πέρυσι από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα του έως τότε προέδρου του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Γεννημένος στο Ακτσάαμπατ –τους Πλατάνους- της Τραπεζούντας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

ertnews.gr