Συναγερμός σήμανε στις πληγείσες περιοχές της κακοκαιρίας Daniel, μετά τα μετεωρολογικά δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS που δείχνουν μεγάλα ύψη βροχής και πάλι προς τη Θεσσαλία τέλος του Σεπτέμβρη.Στις προγνώσεις και αναλύοντας τα τωρινά δεδομένα οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για νέα κακοκαιρία που θα φανεί ήδη από την Κυριακή. Πριν την έλευσή της, ωστόσο, το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο θα είναι ιδιαίτερα θερμό, για την εποχή, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 34 βαθμούς.

Προς το παρόν υπάρχει διχογνωμία ως προς τα φαινόμενα που θα φέρει η νέα κακοκαιρία που αναμένεται στα τέλη του μήνα. Με τις «πληγές» να είναι ακόμη νωπές, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για μια νέα κακοκαιρία που «θα φέρει και πάλι αρκετή βροχή στη Θεσσαλία από την ερχόμενη εβδομάδα». Ο μετεωρολόγος στην τελευταία πρόγνωση του καιρού στο Open, προειδοποίησε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα θα επηρεαστεί από μια νέα σημαντική διαταραχή που θα θυμίζει - όχι στην ίδια ένταση - την κακοκαιρία «Daniel».

Χαρακτηριστικά, είπε: Σύμφωνα με τα τελευταία καιρικά δεδομένα, η κακοκαιρία έρχεται από την Ευρώπη και θα δώσει βροχές:

«Φαίνεται να κατεβαίνει μια διαταραχή από την Κεντρική Ευρώπη, θα πέσουν περισσότερες βροχές και θα πέσει και η θερμοκρασία. Επειδή όμως δυστυχώς αυτή την εποχή είναι ζεστές οι θάλασσές μας, τα κύματα κακοκαιριών αποκτούν περισσότερη ενέργεια ή μεγαλύτερη ένταση πάνω από το νερό. Άρα σίγουρα αν θα προκύψει μια κακοκαιρία θα έχει και αυτή κάποια ένταση».

Διαψεύδει τη πρόγνωση ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς: «Δεν θα έχουμε σημαντικά ύψη βροχής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα»

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, πήρε θέση και σε ανάρτηση στο X για όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, άφήσε αιχμές για «όσους κάνουν συγκρίσεις συστημάτων, να γνωρίζουν ότι απευθύνονται στον μέσο πολίτη και δεν μιλάνε σε συνέδριο», διαψεύδοντας παράλληλα τη πρόγνωση: «Δεν θα έχουμε σημαντικά ύψη βροχής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα»

ΣΥΜΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
✅ Τα μετεωγράμματα #Καρδίτσας #Τρικάλων #Βόλου και #Λάρισας δεν προβλέπουν σημαντικά ύψη βροχής και αυτό διακρίνεται στο προηγούμενο βίντεο
✅ Ακολουθεί λεπτομερέστερο βίντεο με υετό
✅ Ευχαριστώ για τα RT σας 😀@GSCP_GR @EMY_HNMS pic.twitter.com/Iw1LSHgSbf

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 20, 2023

Τσατραφύλλιας: Φυσιολογικές και όχι επικίνδυνες βροχές

Τη δική του απάντηση για την επερχόμενη κακοκαιρία έδωσε και ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι βροχές θα είναι φυσιολογικές για την εποχή και όχι επικίνδυνες.

Όπως επισήμανε δεν είναι εφικτή μια πρόβλεψη τόσα 24ωρα πριν, καθώς «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση».

«Παρακαλώ κοινοποιήστε! Καλησπέρα. Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πληροφορία ότι την επόμενη εβδομάδα θα μας επισκεφτεί κακοκαιρία η οποία θα θυμίζει την κακοκαιρία Daniel.Αν διατηρηθούν μέχρι τότε τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πρόκειται για φυσιολογικές και όχι επικίνδυνες Φθινοπωρινές βροχές και τίποτα άλλο . Δυστυχώς για τόσα 24ώρα πριν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προγνωστικά εργαλεία για να εκτιμηθούν παραπάνω λεπτομέρειες τόσο για την εξέλιξη του φαινομένου όσο για την ένταση. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω.

Υ.Γ : Οι ειδήσεις τέτοιου είδους είναι του τύπου: Δεν βαριέσαι μωρέ, ας το πω και αν βγει βγήκε!» είπε.

Η εφιαλτική πρόβλεψη για νέα κακοκαιρία «μικρού» Daniel

Την Δευτέρα τα μετεωρολογικά δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS έδειξαν πως η περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται να δεχτεί ως από 187 mm υετού (βροχής) κυρίως στα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

kakokairia_thessalia_kairos_hartis_19_9

Η πρόγνωση φέρει την πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα ο οποίος θα επηρεάσει και τη χώρα μας στις 29 Σεπτεμβρίου.

kakokairia_thessalia_kairos_hartis_19_9a1