Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με το ζήτημα των εσωκομματικών συσχετισμών που επικρατούν εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι τάσσεις, αν και ξεπερασμένος τρόπος έκφρασης και εσωκομματικής δημοκρατίας, θα ταίριαζαν περισσότερο σε ένα ριζοσπαστικό κόμμα του 4% παρά σε κόμμα εξουσίας με όργανα και κάθετη δομή. Για αυτό και αρκετοί θα ήταν υπέρ της κατάργησής τους, στα πλαίσια του μετασχηματισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο κεντροαριστερό κόμμα.

Αρχίζουμε με την Κίνηση Μελών, που ουσιαστικά πρόκειται για την κυριαρχούσα ( αλλά όχι μόνη) τάση προεδρικών. Σε αυτή συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας, και σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Προεδρική τάση, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις από την Κίνηση Μελών, είναι και η νεοσύστατη ΡΕΝΕ. Στη ΡΕΝΕ συμμετέχουν στελέχη που προέρχονται από το λεγόμενο βαθύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με άτυπους επικεφαλής τον πρώην Γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, τον Νίκο Σκορίνη και τον πρώην συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Αντώνη Κοτσακά. Η συγκεκριμένη τάση φέρεται να έχει έντονες διαφωνίες με στελέχη της Κίνησης Μελών (και κυρίως τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη) τους οποίους και θεωρούν υπεύθυνους για τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος.

Σκληρά υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, αν και δεν συμμετέχουν σε κάποια από τις δύο προαναφερόμενες τάσεις, είναι η νέα γενιά στελεχών του κόμματος και κυρίως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Από την άλλη μεριά, έχουμε την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος που αποτελείται από τους 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι οποίοι σε συνεργασία με τη «γερουσία» του κόμματος ( Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης) έχουν δημιουργήσει έναν δυναμικό αντιπολιτευτικό πόλο με το όνομα «ομπρέλα». Στην «ομπρέλα» επίσης συμμετέχουν οι  Χ. Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου ενώ φαίνεται να την στηρίζουν τουλάχιστον 15 βουλευτές του κόμματος.

Στη «Γέφυρα» συμμετέχουν οι σοσιαλοδημοκράτες και τα προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ στελέχη όπως οι  Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Χατζησωκράτης. Τέλος υπάρχουν και οι λεγόμενοι «Σοφοί της Κουμουνδούρου» οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι στελέχη του παλιού «ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΥ» με μακρά πορεία στο κόμμα, οι οποίοι διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ των τάσεων, και θεωρούνται εγγυητές της συνέχειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτοί είναι ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αριστείδης Μπαλτάς.