Η Κίνηση Πολιτών για την καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης συνεργασίας με την ΕΛΛΕΤ
Η θέση της Κίνησης Πολιτών για όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου και συγκεκριμένα την καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης συνεργασίας με την ΕΛΛΕΤ στο πλαίσιο της εκπόνησης του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) στην Πάρο.
Τι αναφέρει:
Η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), την οποία εισηγήθηκε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, θα μπορούσε να ενισχύσει τις θέσεις του Δήμου Πάρου απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, που αγνοώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της νησιωτικότητας και της κυκλαδίτικης φυσιογνωμίας προωθούν τη λογική της άνευ όρων τουριστικής και οικοδομικής μεγέθυνσης μέσω του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.).
Όμως η πρόταση του Δημάρχου για συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ – έναν φορέα πανελλήνιας αποδοχής με 50 χρόνια εμπειρίας στην προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς – καταψηφίστηκε, αφήνοντας έτσι το πεδίο ανοικτό σε τακτικές που θέλουν την Πάρο βορά μεγάλων συμφερόντων.
Ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που με τις θέσεις που προασπίστηκε, απροσδόκητα ευθυγραμμίστηκε με όσους διαχρονικά στηρίζουν την ανεξέλεγκτη και άναρχη τουριστική και οικοδομική “ανάπτυξη”. Τα επιχειρήματα της αρνητικής τοποθέτησης του Δημοτικού Συμβουλίου καταρρίπτονται ένα προς ένα:
1. Η επίκληση της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην ΕΛΛΕΤ και τον Δήμο αφορά προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που ουσιαστικά εκδόθηκε παρανόμως. Πολίτες του νησιού μας με την υποστήριξη της ΕΛΛΕΤ ζήτησαν την ακύρωση της σχετικής άδειας για λόγους προστασίας της νομιμότητας και του Συντάγματος. Το δικόγραφο στρέφεται, όντως, κατά του Δήμου Πάρου, αφού η ΥΔΟΜ διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πάρου.
Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι η ΥΔΟΜ υπάγεται στο Δήμο μόνο διοικητικά και σε καμία περίπτωση θεματικά. Με άλλα λόγια, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να ακυρώνει τις άδειες δόμησης που εκδίδονται. Η ΥΔΟΜ δεν ταυτίζεται με το Δήμο, όπως υποστηρίζεται λανθασμένα από μερικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Αυτή η ταύτιση του Δήμου με την Πολεοδομία είναι από μόνη της προβληματική. Αντί το Δημοτικό Συμβούλιο να διακηρύξει την αντίθεσή του σε μη σύννομες πρακτικές της ΥΔΟΜ, όπως θα όφειλε να έχει ήδη κάνει, αποδέχεται σιωπηρά – και πλέον υπερασπίζεται πολιτικά – πρακτικές που δεν σέβονται τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον!
Η μομφή προς τους πολίτες και την ΕΛΛΕΤ, που μέσω της δικαστικής προσφυγής τολμούν να αναμετρηθούν με την παρανομία, αποτελεί στην πράξη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας σε βάρος όλων των Παριανών.
3. Στην πραγματικότητα, όσοι καταψήφισαν τη συνεργασία, δεν επιτίθενται στην ΕΛΛΕΤ επειδή "διαφωνούν" μαζί της. Κατ' ουσίαν καταγγέλλουν την ΕΛΛΕΤ, επειδή υπερασπίζεται τη νομιμότητα και στηρίζει το δικαίωμα των πολιτών σε ένα νησί που δεν θέλει να παραδοθεί άνευ όρων στη λογική της "αρπαχτής".
4. Η υποτιθέμενη "προσβολή" των Υπηρεσιών του Δήμου στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαρινόπουλος είναι προσχηματική. Η Πολεοδομία δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στον χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε και διαθέτει εξειδικευμένους χωροτάκτες. Η ΕΛΛΕΤ, όμως, διαθέτει αυτό το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Το να ζητάς επιστημονική στήριξη δεν συνεπάγεται ούτε κάποια κρυφή ατζέντα ούτε υποτίμηση των Υπηρεσιών του Δήμου. Αντιθέτως δείχνει υπευθυνότητα.
5. Η ψευδής σύνδεση με τα ΕΣΧΑΣΕ: η ΕΛΛΕΤ έχει δηλώσει ρητά την αντίθεσή της στις στρατηγικές επενδύσεις στα νησιά. Έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια κατά του μοντέλου των μαζικών τουριστικών εγκαταστάσεων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των νησιών.
6. Η δαιμονοποίηση της ΕΛΛΕΤ λόγω των πλούσιων χορηγών της είναι ιδεολογικά ξεπερασμένη και πολιτικά ανεύθυνη. Το έργο της ΕΛΛΕΤ κρίνεται από τη συνέπεια, τη θεσμική της στάση και την αδιάλειπτη προσφορά της – όχι από την κοινωνική και ταξική προέλευση των χορηγών και των μελών της.
7. Η "παρεξήγηση" περί της πρόσκλησης: η ΕΛΛΕΤ δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει ή για να κερδίσει κάτι. Την προσκάλεσε ο ίδιος ο Δήμος. Η ΕΛΛΕΤ ανταποκρίθηκε θετικά, όπως έχει ήδη κάνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η ουσία της υπόθεσης Για να συνομιλήσουμε ισότιμα με τους μελετητές της εταιρείας “Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε.”, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Τ.Π.Σ., χρειαζόμαστε δικούς μας χωροτάκτες που θα μπορούν να αναλάβουν τη σοβαρή τεκμηρίωση των θέσεων και των απόψεων του Δήμου. Ακριβώς αυτούς τους χωροτάκτες θα μπορούσε να μας προσφέρει η συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που καταψήφισαν τη συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ, έχουν κατά νου άλλους χωροτάκτες που θα μπορούσαν να μας προτείνουν; Διαφορετικά, το μόνο που κατάφεραν με την ψήφο τους είναι η παράδοση της Πάρου σε πολιτικές επιλογές, που ξεκάθαρα υποστηρίζουν την άνευ όρων τουριστικοποίηση και αστικοποίηση του νησιού, χωρίς καμιά προστασία της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας του, χωρίς κανένα σχέδιο για την προώθηση ενός ήπιου και αειφόρου τουριστικού μοντέλου μικρής κλίμακας που ως τώρα συνέβαλε στην ευμάρεια των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών της Πάρου.
Η πολιτική ευθύνη Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέκαθεν υπερασπιζόταν τα λαϊκά στρώματα. Όμως, αυτήν την φορά η ψήφος της, χαϊδεύοντας τα αυτιά τοπικών μικροσυμφερόντων, στηρίζει πολιτικές που παραδίδουν την Πάρο αθωράκιστη στις δυνάμεις και τις πιέσεις της διεθνούς αγοράς – σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος της Πάρου, σε βάρος όλων των Παριανών που θέλουν να ζουν όλον τον χρόνο σε έναν τόπο δίκαιο, λειτουργικό και όμορφο.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου πράγματι “έχει ξεφύγει” (όπως είπε ο κ. Μαρινόπουλος), έχει ξεφύγει από τη σιωπή, την αδράνεια και τη συνενοχή.
Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα μέλλον στο οποίο οι πολίτες θα έχουν φωνή και το νησί θα έχει προοπτική.
Όχι για τους λίγους αλλά για όλους μας.