Για άλλη μια φορά έκαναν υπερήφανη τη Σύρο μας και την Ελλάδα οι καλλιτέχνες – συντελεστές των μουσικοποιητικών Ομάδων Καβάφης και Γκάτσος και η Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων ως πρεσβευτές του Πολιτισμού του νησιού μας και της Πατρίδας παρουσιάζοντας σε μια υπέροχη πνευματική γωνιά του Ελσίνκι ένα απάνθισμα από τραγούδια και ποιήματα σε ποίηση Ελύτη, Καβάφη, Γκάτσου, Ελευθερίου κ.α. και σε μελοποιήσεις Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Μούτση, Ξαρχάκου κ.α. Ελλήνων Συνθετών.

Η συνύπαρξη των έμπειρων ερμηνευτών και μουσικών των Ομάδων Καβάφης και Γκάτσος με τις φρέσκες, αγγελικές φωνές των παιδιών της Νεανικής Χορωδίας προκάλεσε τον ενθουσιασμό και το παρατεταμένο χειροκρότημα των ομογενών μας και των Φινλανδών φίλων της Ελλάδας.

Ο οικοδεσπότης Φινλανδοελληνικός Σύνδεσμος και ο εμπνευστής της παράστασης,  επίτιμος πρόεδρος του, διαπρύσιος φίλος της Σύρου Κίμων Παπαδόπουλος με την προσφιλή μας σύζυγό του, εικαστικό Άννα Λένα εξέφραζαν με κάθε τρόπο τη χαρά και τη συγκίνησή τους καθώς δέχονταν τα θερμά συγχαρητήρια των θεατών της παράστασης. Στο Ελληνικό Λαϊκό γλέντι που δόθηκε παραμονή της παράστασης στο παραμυθένιο μαγαζί του Κίμωνα Παπαδόπουλου Έλληνες και Φινλανδοί χόρεψαν και τραγούδησαν μέσα σε μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα κεφιού και ζωντάνιας που το έναυσμα έδιναν ακατάπαυστα τα φωτεινά νιάτα της Σύρου μας.

Στο μαγαζί του Κίμωνα οι Συριανοί καλλιτέχνες δώρισαν έναν πολύ όμορφο ζωγραφικό πίνακα με τους δυο λόφους πάνω από το λιμάνι του νησιού προσφορά του σπουδαίου συριανού ζωγράφου Κώστα Ντάφου με την ευκαιρία της 50ης επετείου των γάμων του Κίμωνα και της αγαπημένης του Άννας Λένας. Στο τέλος της παράστασης στην Ακαδημία Sibelius oι Συριανοί καλλιτέχνες έκαναν μια συγκινητική έκπληξη στους εορτάζοντες φίλους του νησιού τραγουδώντας τους ένα τραγούδι που έγραψε ο Μπάμπης Κουλούρας για τη Χρυσή Επέτειο των γάμων τους, το οποίο και τους το χάρισαν καλλιγραφημένο πάνω σε περγαμηνή.

Με δάκρυα στα μάτια ο Κίμων και η Άννα Λένα υποδέχθηκαν αυτή τη στιγμή χειροκροτούμενοι δυνατά από τους θεατές του τoυ Music Hall.  Το πιο δυνατό χειροκρότημα όμως το εισέπραξε η ερμηνεία του εθνικού τραγουδιού της Φινλανδίας, του Kalliolle Kukkulalle.

Την παράσταση την παρακολούθησαν εκτός από τους εκατοντάδες Έλληνες και Φινλανδούς θεατές και οι εξοχότατοι πρέσβεις της Ελλάδας στην Φινλανδία κ. Ναταλία Καραγεώργου και της Κύπρου κ. Δημήτρης Σαμουήλ οι οποίοι  υποδέχθηκαν προφορικώς και γραπτώς με τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια την παράσταση. Να σημειώσουμε ότι πέραν της καλλιτεχνικής αξίας και επιβεβαίωσης του ταλέντου τους, τα παιδιά της Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων κατάκτησαν και τα πιο ευμενή σχόλια για το ήθος και την αξιοπρέπεια τους σε κάθε έκφανση της παρουσίας τους στη Φινλανδία.

Αξίζει ο δημόσιος έπαινος γι αυτά τα παιδιά που αποτελούν την ελπίδα και το αύριο της Πατρίδας μας αλλά και συγχαρητήρια στους εξαίρετους γονείς τους και δασκάλους τους, της μουσικής και όχι μόνο, κάποιοι εκ των οποίων τα συνόδεψαν σε αυτό το μαγικό ταξίδι. Θερμές ευχαριστίες στον Φινλανδοελληνικό Σύνδεσμο, στον αγαπημένο φίλο της Σύρου, εμπνευστή και πρωτοστάτη τόσων πολλών εκδηλώσεων Κίμωνα Παπαδόπουλο και στην ακριβή του σύζυγο Άννα Λένα,  στον χορηγό της παραδοσιακής βραδιάς Κύπριο επιχειρηματία κ. Λευτέρη Ραφαηλίδη, στον καλό φίλο και γονέα Σταύρο Τσούρτη για την πολυσήμαντη συμβολή του στην επιτυχία του ταξιδιού και την BLUE STAR FERRIES για τις πολύτιμες χορηγίες της με τις οποίες υποδέχεται τα όνειρά μας εδώ και πολλά χρόνια. Το βίντεο της παράστασης που ακολουθεί το δημοσίευμα, απαθανατίζει εύγλωττα το πώς και ποιοι Συριανοί καλλιτέχνες, μικροί και μεγάλοι, ενεργοποίησαν και την τελευταία ικμάδα του ταλέντου τους για να κάνουν υπερήφανους τους οικοδεσπότες μας, τους Ομογενείς μας, της Σύρο μας, την Ελλάδα μας και το πέτυχαν.

Επόμενο ταξίδι με παρόμοια σύμπραξη αναμένεται ελπιδοφόρα να γίνει φέτος και στην Κύπρο μας.