Πώς ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ βρέθηκαν να συζητούν στο κυκλαδίτικο νησί, για το μέλλον της Δεξιάς, για τη Νέα Δεξιά, για την Ακροδεξιά και για τη... Χρυσή Αυγή

Ολοι είχαν μια δικαιολογία να βρεθούν στο τέλος του καλοκαιριού στη Νάξο, στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τις πανέμορφες παραλίες και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε η οικογένειά του επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων στο Σαγκρί, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ήταν η γυναίκα του Δέσποινα Μαγγανάρη από εκεί, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν ο σύντροφός της Γιώργος Λεγάκης κατασκευαστής από το νησί, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξ Ηλείας είχε και αυτός κάποια σχέση με τη Νάξο και η παρέα συμπληρωνόταν με άλλους δύο νεαρούς βουλευτές της ΝΔ, «κολλητούς» φίλους, τους έλεγαν, που δεν ήταν άλλοι από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Γιάννη Μελά. Φέτος το καλοκαίρι ήρθε για πρώτη φορά και εντάχθηκε στην παρέα της Νάξου και έτερος νεαρός, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα, Βασίλης Σπανάκης και η μίνι Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (μετά συζύγων όμως). Ανάμεσα στις βουτιές στις παραλίες του Αγίου Προκοπίου, στη Μικρή Βίγλα, στην Αγία Αννα και στον Ορκό και στις ταβέρνες του Χάρη στο χωριό Εγγαρές, στην Tortuga (που αποκαλείται μάλιστα ο… μυστικός παράδεισος των πειρατών) υπήρξαν κορυφαίες συζητήσεις με τα «παιδιά της ΝΔ» για το μέλλον της Δεξιάς, για τη Νέα Δεξιά, για την Ακροδεξιά και για τη… Χρυσή Αυγή.

Το «ιδεολόγιο»

Αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κουβάλησε, όπως έλεγαν οι σύντροφοί του, στις αποσκευές του στη Νάξο και το περιβόητο «ιδεολόγιό του», το οποίο σε κάθε ευκαιρία το παρουσίαζε με καμάρι στους «συντρόφους» του στις παραλίες και στις ταβέρνες, ακόμα και στο ξενοδοχείο «Νάξος Ιμπίριαλ», όπου έμεναν ορισμένα μέλη της παρέας της Νάξου. Τους έλεγε λοιπόν ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η ΝΔ κέρδισε πόντους στην Α’ Αθηνών, επειδή λόγω των θέσεων που είχε κατά καιρούς διατυπώσει, που ήταν θέσεις δεξιότερα της ΝΔ, έκοψε πολλές ψήφους που κατευθύνονταν προς τη Χρυσή Αυγή. Αν και ορισμένοι της παρέας είχαν αντιρρήσεις λέγοντάς του ότι ψήφους από τη Χρυσή Αυγή έκοψε ο Βελόπουλος και το κόμμα του,  πλην όμως ο Μπογδάνος δεν τους άκουγε. Επέμενε ότι αυτός ήταν ο βουλευτής που έκανε τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών να νικήσει συντριπτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Υπήρξαν φέτος αλλά και πέρυσι και άλλες πολιτικές αναλύσεις, της κατηγορίας… «μπούρδας», με τις οποίες ορισμένοι από την παρέα διασκέδαζαν (άλλωστε σε διακοπές βρίσκονταν) και άλλοι όμως δυσανασχετούσαν με αποτέλεσμα να υπάρξει μια διαίρεση. Οι μισοί, υπό τους Μαρκόπουλο, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τους κεντρώους μητσοτακικούς, Νικολακόπουλο και Σπανάκη, διαχώρισαν κάποια στιγμή τη θέση τους και αραίωσαν την παρέα μαζί τους. Αλλωστε δεν τους άρεσε και ο τρόπος συμπεριφοράς, όπως έλεγαν του Μπογδάνου με πολλές σέλφι που ανέβαζε στα σόσιαλ μίντια.

Την ίδια περίπου περίοδο μια φωτογραφία του, που δημοσιοποιήθηκε σε διάφορα sites, τον εμφάνιζε σε εστιατόριο του νησιού με… πούρο (που έμοιαζε με αυτά τα ακριβά κουβανέζικα, τα Cohiba). Αυτό το πούρο, έλεγαν, εκνεύρισε πολλούς της παρέας τη στιγμή που η πανδημία το καλοκαίρι έστελνε στην καταστολή 350 συνανθρώπους μας, οι θάνατοι ήταν περίπου 300 την εβδομάδα και πολλοί συμπολίτες μας έμειναν λόγω ελλείψεως πόρων στα αστικά κέντρα με τους καύσωνες και τις φωτιές που έσκαγαν σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Δηλώσεις με άποψη»

Αλλά το ιδεολόγιο ήταν σε πρώτο πλάνο. Οι περισσότεροι της παρέας της Νάξου εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Δυσαρεστημένοι γιατί, κάποιοι όπως έλεγαν τους υποσχέθηκαν υφυπουργείο ή υπουργείο ακόμα και δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Δυσαρεστημένοι γιατί για άλλη μια φορά εισήλθε στην κυβέρνηση ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και μάλιστα με κυπριακή υπηκοότητα και όχι αυτοί που έδωσαν μάχη για να αυξήσει τις ψήφους της η ΝΔ. Για πρώτη φορά, όπως λένε βουλευτές της ΝΔ, ετέθη, από τον Κυρανάκη, ζήτημα γραμμής του κόμματος. Δηλαδή εάν θα πρέπει στις δηλώσεις τους να ακολουθείται σε διάφορα ζητήματα η γραμμή του κόμματος και της κυβέρνησης ή η δική τους άποψη: «Δηλώσεις με άποψη», έλεγε, με τους Μαρκόπουλο και Νικολακόπουλο να προσπαθούν να του αλλάξουν προθέσεις γιατί το «πειθαρχικό» του κόμματος καραδοκεί. Ο Κυρανάκης επέμεινε (με πολλή δόση χιούμορ όμως) έως ότου ο Μαρκόπουλος βρει τη… «χρυσή τομή», λέγοντάς του «να λες τη γραμμή με άποψη».

Το δις εξαμαρτείν

Το ζητούμενο για τους περισσότερους της παρέας της Νάξου είναι πώς θα αναχαιτισθεί η διαρροή ψήφων της ΝΔ προς την Ακρα Δεξιά, με την εύκολη λύση που προτάθηκε να προσαρμοσθεί το νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο προς αυτή την κατεύθυνση και ας υπάρξει ο κίνδυνος της «κίτρινης κάρτας» από το κόμμα. Ουδείς από αυτούς πίστευε άλλωστε ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να φθάσει έως τη διαγραφή τους. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν ο Μπογδάνος διεγράφη πήρε τρεις φορές τηλέφωνο τον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μπούγα και με έντονο ύφος τον ρωτούσε «μπορείς να μου πεις τον λόγο που με διέγραψαν;». Τη γλίτωσε με τη δημοσιοποίηση της λίστας των αλλοδαπών νηπίων, πίστευε πως θα τη γλιτώσει και με τον Γρίβα και τους κομμουνιστές που είναι «χειρότεροι από τους Τούρκους».

Εκείνο το βράδυ της διαγραφής του, ορισμένοι της παρέας της Νάξου μαζεύτηκαν στο εντευκτήριο βουλευτών στο Κοινοβούλιο και ένας από αυτούς δήθεν από αφέλεια ρώτησε: «Λέτε τώρα ο Μπογδάνος να κάνει κόμμα;». Για να εισπράξει ευθύς αμέσως την απάντηση: «Κόμμα έκαναν οι Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Ντόρα, ε, όχι και ο Μπογδάνος…».

Πηγή: in.gr και Έντυπη Έκδοση ΝΕΑ