Η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ και η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ είναι οι δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες χθες, Δευτέρα από τη Χαμάς για «ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους».

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών με τους ενόπλους της τρομοκρατικής οργάνωσης να τις παραδίδουν, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Οι δύο γυναίκες, έφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ.

Η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ και η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της στο κιμπούτζ Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

Η 85χρονη Λίφσιτζ είναι μια ακτιβίστρια η οποία στο παρελθόν είχε βοηθήσει ασθενείς από τη Γάζα να μεταφερθούν για θεραπειά στο Ισραήλ, δήλωσε ο εγγονός της.

Όπως είπε στο Reuters ο Ντάνιελ Λίφσιτζ η γιαγιά του και ο παππούς του Οντέντ, ο οποίος παραμένει όμηρος της Χαμάς όπως και ο σύζυγος της Κούπερ, έχουν κάνει αρκετά για τον λαό της Γάζας.

«Είναι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης όλη τους τη ζωή. Για πάνω από μια δεκαετία μετέφεραν Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, όχι από τη δυτική όχθη αλλά από τη Λωρίδα της Γάζας κάθε εβδομάδα από το πέρασμα Ερέζ στα νοσοκομεία του Ισραήλ για να λάβουν θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος κ.α.» πρόσθεσε ο εγγονός της 85χρονης.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο ανακουφισμένη είμαι» δήλωσε η κόρη της 85χρονης η οποία τόνισε ότι πλέον οι προσπάθειές της επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του πατέρα της.

Η κόρη της, Σαρόν Λίφσιτς, μιλώντας στο CNN είπε πως η απελευθέρωση της μητέρας της μετά τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου είναι «ένα σπουδαίο σημάδι ότι μπορούν να συμβούν κι άλλα πράγματα».

«Η ιστορία της μαμάς μου είναι μια καταπληκτική ιστορία. Αυτή είναι μια μικρή ακτίνα φωτός σε μια μεγάλη ιστορία που ακόμα εκτυλίσσεται», πρόσθεσε. «Ανυπομονώ να αγκαλιάσω τη μαμά μου και ανυπομονώ να δω τα άλλα μέλη της κοινότητάς μου». πρόσθεσε.