Τον ανακαινισμένο χώρο του Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας, εγκαινίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας τη Δευτέρα στα εγκαίνια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

thisaurofylakio_elladas_in__2_
thisaurofylakio_elladas_in__8_


Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, σχετικά με τη φύλαξη του χρυσού, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι, ενώ πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες.

«Το ίδιο ισχύει και σήμερα: το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

thisaurofylakio_elladas_in__7_
thisaurofylakio_elladas_in__1_

Κλείσιμο
Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς, αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομικής πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων.

Όπως πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, «ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών».

thisaurofylakio_elladas_in__3_
thisaurofylakio_elladas_in__4_
thisaurofylakio_elladas_in__5_