Τον Δεκέμβριο του 1945 το θρυλικό πλοίο Ματαρόα ταξίδεψε από την Ελλάδα ως τον Τάραντα της Ιταλίας για να μεταφέρει 124 Έλληνες καλλιτέχνες και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους υπότροφους του γαλλικού κράτους, προκειμένου να γλυτώσουν από πολιτικές διώξεις. Εκδήλωση αφιερωμένη στο περιπετειώδες αυτό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.
Διοργανωτές του ταξιδιού ήταν οι Γάλλοι φιλέλληνες Οκτάβιος Μερλιέ και Ροζέ Μιλιέξ του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με τη συνεργασία του Ρενέ Μπουασό, διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Στόχος ήταν η προστασία της νεότερης πνευματικής ελίτ της Ελλάδας από τον φόβο των πολιτικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την πείνα και την αβεβαιότητα. Μεταξύ των σημαντικών επιβατών του πλοίου ήταν οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, ο ιστορικός Νικόλαος Σβορώνος, οι αρχιτέκτονες Αριστομένης Προβελέγγιος και Τάκης Ζενέτος, ο μαέστρος Δημήτρης Χωραφάς, η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου, η εικαστικός Νέλλη Ανδρικοπούλου και ο χημικός, μετέπειτα φαρμακοβιομήχανος και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ινστιτούτου Παστέρ, Εμμανουήλ Νειάδας.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Ανδρέα Σιαδήμα, παραγωγό και σκηνοθέτη της ταινίας, Νικόλαο Μανιτάκη, αναπληρωτή καθηγητή ΕΚΠΑ, που έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με την Servanne Jollivet, τον συλλογικό τόμο «Ματαρόα 1945, Από τον μύθο στην Ιστορία», Ανδρέα Βούρτση, ιστορικό και συνεργάτη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, και Ευαγγελία Ντάντη, κάτοχο μεταπτυχιακού σε Ελληνογαλλικές Σπουδές Λογοτεχνίας, Πολιτισμού και Μετάφρασης. Συντονίζει η Δρ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, προϊσταμένη Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσία μελών των οικογενειών Μπουασό και Νειάδα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.