Σε σχέση με το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, δηλαδή οι Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, έχουν μια πιο ισχυρή παρουσία του εκάστοτε δικομματισμού, με τη ΝΔ το 2019 να έχει ένα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την εθνική της επίδοση και τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη δική του επίδοση.

Η απλή αναλογική δεν αλλάζει τις έδρες του 2019

Στον Νομό Κυκλάδων, η κατανομή των εδρών (τρεις έδρες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και μία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) ενδέχεται να μη μεταβληθεί ακόμα και στην κάλπη της απλής αναλογικής, εφόσον το κυβερνών κόμμα αναδειχθεί πρώτο κόμμα πανελλαδικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί κανένα από τα μικρότερα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων στις Κυκλάδες, ώστε να κλέψει μία έδρα από τη ΝΔ.

Η νυν γαλάζια τριάδα, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Διονύσης Νασόπουλος στα Νέα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (17.882 σταυροί), η Κατερίνα Μονογιού (9.812) και ο Φίλιππος Φόρτωμας (6.053 σταυροί) συμμετέχουν εκ νέου, όπως επίσης και ο 5ος το 2019 Μάρκος Καφούρος (4.518 σταυροί) και η 6η Δέσποινα Πρινιά (1.729 σταυροί). Η νέα υποψήφια είναι η ιδιωτική υπάλληλος Ανθή Χαλκιά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, αυτή τη φορά θα έχει ως συνυποψηφίους τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Ειρήνη Βλαστάρη, τον Βασίλη Γλέζο, εργαζόμενο επισιτισμού, τη δικηγόρο Θαλλελαία Καραμολέγκου, τον πρώην δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, και την πρώην αντιδήμαρχο Πάρου, Μαρία Χανιώτη.

Θα ανακτήσει την έδρα το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα;

Τα εσωτερικά μικροπροβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές του 2019 στάθηκαν ικανά ώστε να του στερήσουν την έδρα στα Δωδεκάνησα, για πρώτη φορά από το 1974, με τον αείμνηστο πρώτο (και με διαφορά) σε σταυρούς Δημήτρη Κρεμαστινό να μένει εκτός Βουλής. Η ΝΔ πήρε τον μέγιστο δυνατό αριθμό εδρών, εκλέγοντας τέσσερεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει την πέμπτη έδρα.

Οι Μάνος Κόνσολας (17.737 σταυροί), Βασίλης Υψηλάντης (12.966 σταυροί), Μίκα Ιατρίδη (9.692 σταυροί) και Γιάννης Παππάς (9.566 σταυροί) θα έχουν μαζί τους και πάλι τον πρώτο επιλαχόντα και ανιψιό του τεθνεώτος πρώην υπουργού της ΝΔ Αριστοτέλη Παυλίδη, αρχιτέκτονα Αντώνη Γιαννικουρή (8.801 σταυροί), όπως επίσης την εκπαιδευτικό Αικατερίνη Εμμανουήλ και την εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη διεθνολόγο Παρασκευή - Ελευθερία Φτακλάκη.

Η απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού, πριν από λίγους μήνες, άφησε ένα μεγάλο κενό, καθώς ο εκλιπών απολάμβανε του σεβασμού και της εκτίμησης όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος.

Συμβολικά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα Δωδεκάνησα για να είναι υποψήφιος, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν και ο Δημήτρης Γάκης, που κατέλαβε την έδρα του Σαντορινιού, ο Ηλίας Καματερός (δεύτερος επιλαχών το 2019) και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κασσαράς, και γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατά το τελευταίο τετράμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα. Η Στέλλα Γιάνναρου, η Χρύσα Καραγιάννη και η παραολυμπιονίκης Κατερίνα Σαράντη κλείνουν το ψηφοδέλτιο.

Ισχυρό είναι και το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Νικητιάδη, πρώην υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, που δεν συμμετείχε το 2019, και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου (2014 - 2019) Φώτη Χατζηδιάκο να είναι οι ισχυρότεροι υποψήφιοι για την ανάκτηση της έδρας του ΠΑΣΟΚ.