Χρειάστηκε να περιμένω 12 χρόνια για να εφαρμοστεί και στην ελληνική νομοθεσία ο θεσμός του Προσωπικου Βοηθού. Το ταξίδι στη Σουηδία το 2009 ήταν για εμένα αποκάλυψη για το πώς μπορεί να είναι ένας ανάπηρος/η πλήρως ενταγμένος/η όταν υπάρχουν οι κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες. Έγινε στόχος ζωής για εφαρμογή και στην Ελλάδα. Ταξίδια, συναντήσεις, πληροφορίες. Και στο τέλος η ίδρυση του πρώτου οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα.

Έξι ανάπηροι από όλοι την επικράτεια που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ιδρύουμε τον i-living το 2014. Συνεχίζουμε με συνέδρια, ομιλίες και συναντήσεις με την κοινωνία των πολιτών και κυβερνητικές επαφές. Όλοι συμφωνούσαν πώς είναι αναγκαίο αλλά κανένας δεν έκανε αυτήν την ανάγκη πράξη. Και μόλις εχθές ήρθε η δικαίωση αυτού του αγώνα. Η θεσμοθέτηση της Προσωπικής Βοήθειας δεν είναι μια πολυτέλεια για τη χώρα μας, είναι μια υποχρέωση που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ισχύει για την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες που δεν έχουν οικονομική ευρωστία ή άψογη κοινωνική οργάνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εκεί οι ανάπηροι πολίτες απολαμβάνουν πλήρως το δικαίωμα τους στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, αλλά έχει τουλάχιστον αναγνωριστεί θεσμικά το δικαίωμα στην Προσωπική Βοήθεια. Γι’ αυτό η 30η Σεπτεμβρίου 2021 είναι μια ημέρα τόσο σημαντική, ουσιαστικά σηματοδοτεί μια νέα αρχή όσον αφορά το επίπεδο της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο Προσωπικής Βοήθειας που θα ζήλευε η κάθε κοινωνία και που φυσικά δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των αναπήρων όπως αυτά αποτυπώνονται από στις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Για ακόμη μια φορά, ευχαριστώ όσους στήριξαν τον αγώνα που μας έφερε στο σήμερα, τον Πρωθυπουργό, κ. Kyriakos Mitsotakis, την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου - Domna Michailidou, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Σταμάτη και τους συνεργάτες τους και φυσικά όλους τους φορείς που συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα.Όλοι μαζί τα καταφέραμε!

Fun fact: Η έννοια του Προσωπικού Βοηθού υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο κινητικά ανάπηρος Θεός Ήφαιστος υποστηριζόταν από χρυσά ανθρωποειδή που ήταν προικισμένα με δύναμη, λογική και δεξιότητες, πάνω στις οποίες τους εκπαίδευσε ο ίδιος ο ανάπηρος χρήστης Θεός Ήφαιστος. Λίγες χιλιετίες αργότερα οι σύγχρονοι πολίτες της Ελλάδας υποδεχόμαστε με χαρά τη νομοθέτηση της.