Στο πλαίσιο της συνάντηση που είχε η ΕΣΕΕ με την υπουργό τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Νίκος Νομικός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό της Σαντορίνης, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΕΣΣΕ κυρίου Γιώργου Καρανίκα.

Συγκεκριμένα το Υπόμνημα των θέσεων μας προς την Υπ. Τουρισμού αναφέρει:

«Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας εκπροσωπεί 4.500 επιχειρήσεις και εμπόρους στην επαρχεία Θήρας και στόχος μας είναι ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Η Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός και δέχεται ετησίως 2 .000.000 επισκέπτες στα ξενοδοχεία μας καθώς και 1.000.000 επισκέπτες μέσω ημερήσιας κρουαζιέρας  προσφέροντας στην Εθνική μας οικονομία ίσως τα μεγαλύτερα έσοδα από τον τουρισμό.

Σας αναφέρουμε τις προτάσεις μας και τις ανησυχίες μας ως προς τα θέματα που μας προβληματίζουν.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και οι ελλιπείς υποδομές είναι το βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη του νησιού μας.

Σας καταθέτουμε το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ το οποίο και παρουσίασε ο Πρωθυπουργός μας κατά την τελετή έναρξης της τουριστικής σαιζόν μετά από τον εγκλεισμό μας λόγω covid τον Ιούλιο του 2021.

Προτείνουμε τη διαχείριση της  κρουαζιέρας με το σύστημα παρακολούθησης ροών (Birth allocation) για όλα τα τουριστικά λιμάνια της επικράτειας, επίσης τη δημιουργία κέντρου ελέγχου ροών των επισκεπτών κρουαζιέρας προς τα σημεία ενδιαφέροντος, όπου παρατηρείτε και ο συνωστισμός.

Μείωση και έλεγχος βάσει αδειοδότησης των οχημάτων προς ενοικίαση καθώς και των οχημάτων (transfer) που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους μας.

Να συνεχιστεί η προσπάθειά σας σχετικά με την Αστεροποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Στελέχωση των υπηρεσιών έκδοσης τουριστικής βίζας στις χώρες ενδιαφέροντος Κίνα και Ινδία ώστε να έχουμε ροή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Να βοηθήσει το υπουργείο οικονομίας ώστε να δημιουργηθεί ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών.

Ίδρυση και λειτουργία τμημάτων  τουριστικών επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ Θήρας.

Επισυνάπτουμε τις θέσεις του Συλλόγου μας σχετικά με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου στα νησιά μας που έχουν γίνει και θέσεις της ΕΣΕΕ κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου μας και μέλους της ΕΣΕΕ κ. Νομικού.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Σαντορίνης το οποίο έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός μας, παραμένει βασικός στόχος ανάπτυξης για εμάς.

Σας καλούμε να συστρατευτείτε στην προσπάθεια αυτή και να ενισχύσετε τον αγώνα μας με τη δική σας προσωπικότητα.

Η ευκαιρία για τη Σαντορίνη να ξεφύγει από τη μεμψιμοιρία είναι πλέον ορατή με την παρουσία σας στο υπουργείο Τουρισμού , μια ευκαιρία η οποία θα πρέπει να ευοδώσει και να παραμείνει έχοντας τη συνεχή παρουσία σας σε θέσεις κλειδιά για την ανάπτυξή μας.

Γνωρίζοντας τις ανησυχίες σας για τον τουρισμό  και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματά μας, θεωρούμε ότι έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή , σας καλούμε επίσης να σας φιλοξενήσουμε στο νησί μας και να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας και κατ’  ιδίαν».

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Νομικός Νικόλαος Διαμαντόπουλος Γεώργιος