Την παραμονή των Χριστουγέννων το νησί της Πάρου βίωσε ακόμη ένα τραγικό ναυάγιο. Ένα ιστιοφόρο που μετέφερε ογδόντα ανθρώπους ανετράπη βορειοδυτικά της Πάρου κοντά στη βραχονησίδα Μέρμηγκας. Δεκαεφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αμέσως με ασφάλεια στην Πάρο, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κατέλυσαν προσωρινώς στον χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου Πάρου. Η Δημοτική Αρχή και σύσσωμος ο λαός της Πάρου στάθηκαν από τη πρώτη στιγμή αρωγοί, συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στο πλευρό των ταλαιπωρημένων ναυαγών προσφέροντας ρουχισμό, τρόφιμα και οτιδήποτε είχαν ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος επικοινώνησε αμέσως τηλεφωνικά με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στη συνέχεια έστειλε και μια αναλυτική επιστολή επισημαίνοντας το θέμα της μεταφοράς των επιζώντων, λόγω έλλειψης υποδομών κατάλληλων για τη φιλοξενία τους στο νησί καθώς και των σορών των νεκρών.

Τη Δευτέρα 27.12.2021 αναχώρησαν από το νησί της Πάρου οι ναυαγοί πρόσφυγες ώστε να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ενώ σήμερα μεταφέρθηκαν και οι σοροί σε κατάλληλους για τη φύλαξή τους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εύσημα όλων μας αξίζουν σε αυτούς που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης. Ειδικότερα, ευχαριστούμε θερμά: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κα Βίκυ Λοΐζου, τον Διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Ιάκωβο Γκίζη, το Λιμεναρχείο Πάρου, το ΕΚΑΒ Πάρου, το Κέντρο Υγείας Πάρου, το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, τον Οίκο Ευγηρίας - Ποιμαντικής Μερίμνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ», την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παρ. Κυκλάδων, τους καπετάνιους και το πλήρωμα των Ε/Γ-Τ/Ρ “ΕΡΙΘΕΛΓΗ Ι” και “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ”, την εταιρία «ΚΤΕΛ Πάρου Α.Ε.» και τους υπαλλήλους του Δήμου μας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης για τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς για να σώσουν ζωές με τις ηρωικές τους προσπάθειες και αξίζουν τον έπαινο μας.

Ο άριστος συντονισμός όλων των παραπάνω εμπλεκόμενων φορέων απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.

Τέλος, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συγκινητική προσφορά των απλών κατοίκων και των ψαράδων, οι οποίοι με τις πράξεις αλληλεγγύης τους υπενθύμισαν σε όλους πόσο σημαντικό είναι να παραμένεις άνθρωπος, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το ναυάγιο της Πάρου είναι η τρίτη στη σειρά πολύνεκρη τραγωδία που διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η τελευταία.

Όχι άλλοι νεκροί, όχι άλλοι απεγνωσμένοι άνθρωποι να παλεύουν με τα κύματα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.