Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου συνήλθε στην ετήσια γενική απολογιστική συνέλευση την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας το πιο σημαντικό γεγονός για τα μέλη. Η συνέλευση, στην οποία σημειώθηκε η απαιτούμενη προσέλευση, ασχολήθηκε με κρίσιμα διοικητικά και οικονομικά θέματα για το έτος 2023-2024.

Η συνέλευση ξεκίνησε με τη διαπίστωση απαρτίας, θέτοντας τις βάσεις για την παρουσίαση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πεπραγμένα συγκέντρωσαν την ομόφωνη έγκριση των παρευρισκομένων, γεγονός που αντανακλά τη συλλογική υποστήριξη και εμπιστοσύνη στη διοίκηση του συλλόγου.

Μετά την επιτυχημένη διαδικασία, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στη συμβολική κοπή της πίτας όπου το αναμενόμενο τυχερό φλουρί δεν ανακαλύφθηκε μεταξύ των κομματιών. Όμως αποφασίστηκε ότι το χρηματικό έπαθλο των 200 ευρώ, να διατεθεί στον νεοσύστατο σύλλογο γονέων του νηπιαγωγείου Λευκών. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην οικονομική κατάσταση του συλλόγου, ο οποίος είχε τα χαμηλότερα έσοδα.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συζήτηση μετά το διοικητικό απολογισμό, κατά την οποία τα μέλη της Ένωσης Γονέων έδωσαν έμφαση στα εκπαιδευτικά κενά των σχολείων, εξέτασαν διεξοδικά τη λειτουργία της ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου στην Πάρο, συζήτησαν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αλλαγή των καταστατικών των συλλόγων  και διερεύνησαν τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ένωσης και συλλόγων.

Πεπραγμένα 2023-2024

Φεβρουάριος

· 05/02

Διαρκή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πάρου αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Πάρο εκείνο το διάστημα με κυρίαρχο θέμα συζήτησης αν έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία του νησιού.

· 14/02

Επιστολή συμπαράστασης & διαμαρτυρίας για τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς και τον διαχωρισμό ‘’καλών’’ & ‘’κακών’’ σχολείων.

· 25/02

Επιστολή προς το Δήμο Πάρου αναφορικά με την πτώση τμήματος οροφής του νηπιαγωγείου της Νάουσας

Μάρτιος

· 04/03

Ανοιχτές συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων με μονοθεματική συζήτηση τα προβλήματα των σχολικών κοινοτήτων της Πάρου

· 08/03

Διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 700 άνθρωποι και ανακοίνωση αναφορικά με το θάνατο συμπολιτών μας στα Τέμπη.

· 13/03

Επιστολή συμπαράστασης & διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Πάρου αναφορικά με την παραμονή του Δημοτικού Ωδείου στο χώρο που στεγάζεται ακόμα και σήμερα.

· 14/03

Συμμετοχή και τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με τις καθυστερήσεις πληρωμής των προμηθευτών του δήμου και πως αυτές επηρεάζουν την επίλυση των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων των σχολικών κοινοτήτων.

· 14/03

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία παραρτήματος δημοσίου ΙΕΚ στην Πάρο και δικαίωση του φορέα μας για τον διετή διαρκή αγώνα μας. Πρόταση του φορέα μας και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για τη δημιουργία της ειδικότητας του τεχνικού μαγειρικής στο Δ.Ι.Ε.Κ..

· 17/03

Δημιουργία καναλιού στο tiktok.

· 22/03

Συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης μαζί με τους φορείς της Πάρου αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

· 27/03

Υποστηρικτική συμμετοχή στην εκδήλωση συλλόγων γονέων & κηδεμόνων αναφορικά με την ημερίδα ‘’Άγγιγμα & Όρια’’, για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Απρίλιος

· 11/04

Συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζοντας την παραμονή του δημοτικού ωδείου στο κτήριο που παραμένει έως και σήμερα.

· 15/04

Συνάντηση με εκπροσώπους των 15 μελών των 3 λυκείων της Πάρου προκειμένου να ενημερώσουμε για τη μεγάλη εκδήλωση της 17ης Ιουνίου με τον Αλέξανδρο Τσουβέλα και τον κοινωνικό σκοπό που θα έχει.

Μάιος

· 31/05

Επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμο Πάρου για το συμβάν που έλαβε χώρα ακριβώς έξω από το δημοτικό των Λευκών προκαλώντας τον τραυματισμό μαθητή του σχολείου.

Ιούνιος

· 17/06

Εκδήλωση standupcomedy με τη βοήθεια συλλόγων γονέων & κηδεμόνων, φορέων εκπαιδευτικών κοινοτήτων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας, Δ.Σ. Πάρκο Πάρου και χορηγών.

· 30/06

Συνάντηση με την επιτροπή υποδοχής των εκπαιδευτικών προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Πάρο

Ιούλιος

· 08/07

Ανακοίνωση ύστερα από την επισημοποίηση των ειδικοτήτων του Δημοσίου ΙΕΚ στην Πάρο

· 15/07

Ψήφισμα και ενεργή συμμετοχή υπέρ του αγώνα για την ελεύθερη πρόσβαση των παραλιών στην Πάρο

· 27/07

Συνεργασία με την Πυροσβεστικό σταθμό Πάρου και τον σύλλογο Μελισσοκόμων Πάρου για την εύρεση εθελοντών προκειμένου να συσταθεί ομάδα αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Αύγουστος

· 12/08

Ανακοίνωση στο πλαίσιο συμμετοχικής διαδικασίας του κόσμου αναφορικά με το όνομα του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών

· 21/08

Συνέντευξη από το Γαλλικό κρατικό κανάλι αναφορικά με τη δημιουργία του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών.

· 22/08

Δημιουργία δυναμικών πινάκων ανά σχολική βαθμίδα και σχολείο δημοσιοποιώντας τα κτηριακά προβλήματα

· 22/08

Συνάντηση με την επιτροπή υποδοχής των εκπαιδευτικών αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών

· 25/08

Συνάντηση με εκπροσώπους του Γεωπονικού πανεπιστημίου ύστερα από πρόταση του φορέα μας για την ίδρυση της τράπεζας Παριανών παραδοσιακών σπόρων με συμμετοχική διαδικασία παιδιών, γονέων και παππούδων.

· 30/08

Επιστολή προς όλους τους κατοίκους της Πάρου προκειμένου να συμβάλουν όλοι στην εύρεση στέγης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

· 31/08

Συνέντευξη στο Ελβετικό κρατικό ραδιόφωνο αναφορικά με τη δημιουργία του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών.

Σεπτέμβριος

· 01/09

Επιστολή προς τους υποψηφίους δημάρχους για να συζητηθούν οι προτάσεις μας για:

Ø  Τη δημιουργία ημερολογίου καταγραφής & επίλυσης προβλημάτων στα σχολεία

Ø  Την απόκτηση δημοτικού ασθενοφόρου

Ø  Τη διοργάνωση αθλητικού & πολιτιστικού καλοκαιρινού camp

Ø  Την οικονομική στήριξη της δημιουργίας της τράπεζας Παριανών παραδοσιακών σπόρων

Ø  Την αύξηση του προϋπολογισμού που σχετίζεται με τις σχολικές κοινότητες

Ø  Την οικονομική και την τεχνοκρατική ενίσχυση αναβάθμισης των καταστατικών των συλλόγων γονέων και της Ένωσης

· 07/09

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FMαναφορικά με τη δημιουργία του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών.

· 12/09

Τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας αιτούμενοι τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό προκειμένου να του εκθέσουμε τα προβλήματα στις σχολικές κοινότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τα κενά των εκπαιδευτικών.

· 21/09

Συνάντηση με τους υποψηφίους δημάρχους της Πάρου αναφορικά με τα αιτήματα που έχουμε δημοσιεύσει όλο αυτό το διάστημα.

Οκτώβριος

· 01/10

Ενίσυχη 200€ για το καταστατικό του νεοσύστατου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Λευκών

· 13/10

Δημιουργία 147 διατακτικών επιταγών των 50€ προκειμένου να μοιραστούν στους νεοδιόριστους & αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από το ταμείο ενίσχυσης των εκπαιδευτικών

· 15/10

Δημοσιοποίηση επιστολή διαμαρτυρίας για την προχειρότητα με την οποία θα ξεκινούσε η ειδικότητα τεχνικού μαγειρικής στο ΔΙΕΚ Πάρου

· 25/10

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και τους συνεργάτες του εκθέτοντας τα ζητήματα:

Ø  Των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία

Ø  Τη δημιουργία ειδικού δημοτικού & νηπιαγωγείου

Ø  Τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων στο ΔΙΕΚ Πάρου

Ø  Την πλατφόρμα δημιουργίας του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών

Νοέμβριος

· 01/11

Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διαμοιρασμών των διατακτικών επιταγών στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

· 04/11

Συνάντηση με μέλη του Θησέα για την εύρεση τρόπων δράσης αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων

· 10/11

Παράδοση επιστολής με λεπτομερή αναφορά στα εκπαιδευτικά κενά στον Υφυπουργό Παιδείας και υπεύθυνο στον τομέα του Αθλητισμού, Βουλευτή των Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση.

· 12/11

Αίτημα προς του Υπουργείο παιδείας, την περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τη βελτιωμένη προσβασιμότητα και υποστήριξη Παριανών μαθητών στο ΚΕΔΑΣΥ Νάξου.

· 15/11

Συνάντηση για τρόπους αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία της Πάρου με όλους τους ενδιαφερόμενους κατοίκους

· 20/11

Δημοσιοποίηση ευχαριστήριας κάρτας προς το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχιλόχου και της θεατρικής ομάδας του συλλόγου για τη δωρεά ποσού στο ταμείο ενίσχυσης των εκπαιδευτικών έπειτα από τα έσοδα θεατρικής παράστασης.

· 25/11

Συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα Φωνή της Πάρου για τους τρόπους αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία από το φορέα μας.

Δεκέμβριος

· 03/12

Αίτημα συνάντησης στους διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα μαθητικά εκλεγμένα συμβούλια.

· 16/12

Συνάντηση με τους Θησέα & ΕΠΑΨΥ καθώς και με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Πάρου με θέμα συζήτησης την κοινή δράση εντός και εκτός σχολικού ωραρίου αναφορικά με συμπεριφορικά ζητήματα γονέων & παιδιών.

· 22/12

Επιστολή στο Υπουργείο για την αλλαγή του νόμου που προβλέπει Ενώσεις Γονέων ανά Δήμο αντικαθιστώντας τη διάταξη με Ενώσεις γονέων ανά Περιφερειακή ενότητα προκειμένου να προσαρτηθεί στην Ένωση και η Αντίπαρος.

Ιανουάριος

· 07/01

Ευχαριστήρια επιστολή προς το Δ.Σ. του Πάρκου Πάρου για τη δωρεά πετρελαίου στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πάρου.

· 09/01

Θετική απόφαση από το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου για πραγματοποίηση αξιολογήσεων στην Πάρο

· 15/01

Δημιουργία Ιστοσελίδας με domainname www.enosigoneonparou.gr ύστερα από 100% χορηγία.

Συνεχείς δημοσιεύσεις στα socialmediaαναφορικά με τις δράσεις των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων της Πάρου καθώς επίσης και κοινωνικών ζητημάτων όπως οι εθνικές επέτειοι της χώρας μας και η ισότητα των ανθρώπων. Συνεχείς είναι και οι δημοσιεύσεις των υπόλοιπων φορέων της Πάρου.

Επίσης είμαστε απολύτως συνεπείς με την παρουσία μας στις δημοτικές επιτροπές καθώς και στην επιτροπή υποδοχής των εκπαιδευτικών! Έντονη παρουσία έχουμε και σε άλλες εκδηλώσεις των φορέων του δήμου.