Στον «αστερισμό» του ΕΝΦΙΑ κινούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πλησιάζει η ώρα του φετινού λογαριασμού, ο οποίος για κάποιους που είχαν πέρυσι ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, για σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, θα είναι χαμηλότερος έως και 10%, ανάλογα με τους μήνες ασφάλισης.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myProperty ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να κάνουν την αντιστοίχιση με τα συμβόλαια έως τις 11 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το φόρο φέτος να εξοφλείται σε έως 11 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον Απρίλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Η διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων περιγράφεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων.

Διορθώσεις λαθών

Περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε τα έχουν ασφαλισμένα είτε όχι, έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, να προχωρήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις στο Ε9, περιορίζοντας τον τελικό λογαριασμό του φόρου.

Τούτο μπορεί να προκύψει μετά από ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στη δήλωση Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις που «φουσκώνουν» το φόρο. Τα λάθη αφορούν κυρίως στον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και στους επαγγελματικούς χώρους.

Μάλιστα οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.
Τα σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που ανεβάζουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής :

Αποθήκες – πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4.Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.
Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Επισημαίνεται ότι έως το τέλος Μαρτίου τροποποιήσεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. Όμως περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς οι μεταβολές έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ άνοιξε ήδη την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για αλλαγές στην ακίνητη περιουσία από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εντεύθεν.