Την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον" έχει το έγγραφο που εστάλη χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος στον δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το οποίο οι δύο φορείς καλούνται άμεσα να προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας του πολυτελούς beach bar Principote, στον Πάνορμο.

Παράλληλα, η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων, καθαρογράφηκε και αυτό συνεπάγεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές στο εν λόγω μπαρ, κηρύσσονται κατεδαφιστέες, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Η εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αφήνει κανένα περιθώριο και "παράθυρο" στον Δήμο Μυκόνου, παρά να συγκαλέσει κατεπειγόντως την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, για να αποφασίσει την αφαίρεση της 'άδειας λειτουργίας του Principote.

Το έγγραφο υπογράφει ο ΓΓ Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης και η απόφαση κοινοποιείται στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος είναι τις τελευταίες ημέρες στη Μύκονο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ> και όλους του συναρμόδιους φορείς.

Τι έχει καταγράψει ο έλεγχος

Στο Principote, οι κρατικές υπηρεσίες καταγράφουν παρανομίες επί μια επταετία χωρίς να έχουν καταφέρει να επηρεάσουν στο ελάχιστο τη λειτουργία του.

Το πλήθος των παρανομιών που καταγράφηκαν αυτή τη φορά… ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καταγράφηκαν κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια, εντός της ζώνης προστασίας της ακτής του Πανόρμου και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, καταγράφηκε η κάλυψη του ρέματος με πλάκα τσιμέντου και κατασκευές κοντά σε ρέματα του Πανόρμου, κατά παραβίαση του προεδρικού διατάγματος για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους (στο οποίο είχε συμπεριληφθεί και ο συγκεκριμένος… όσο ακόμα υπήρχε).

Οι Επιθεωρητές κατέγραψαν:

– Κατασκευή κλειστού χώρου επιφάνειας 2.977 τετραγωνικών μέτρων (!!!) όπου στεγάζονταν παρασκευαστήριο, εμπορικό κατάστημα, αποδυτήρια, τουαλέτες και άλλοι βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Εντός του χώρου αυτού εντοπίστηκε παλαιότερη κατασκευή, η ύπαρξη της οποίας είχε διαπιστωθεί κατά έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2017. Στοιχεία νομιμότητας για την κατασκευή αυτή δεν έχουν προσκομιστεί στους Επιθεωρητές και ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από την πολεοδομία Σύρου σε επόμενη φάση.

– Κλειστός χώρος βοηθητικής χρήσης συνολικής επιφάνειας 2.278 τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων τα 1.928 τετραγωνικά βρίσκονται εντός της ζώνης των 100μ. από τον αιγιαλό. Στο χώρο αυτό εντοπίστηκε παλαιότερη οικία και μαντρότοιχοι που έχουν ενσωματωθεί στην υφιστάμενη κατασκευή που είχαν εντοπιστεί κατά τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2017 (θα ελεγχθεί από την πολεοδομία σε επόμενη φάση).

– Χώροι τύπου isobox 233 τετραγωνικών

– Κτίριο 310 τετραγωνικών με χρήση παρασκευαστηρίου, κουζίνας, αποδυτηρίων, τουαλετών κα.

– Χώρος πλυντηρίων 309 τετραγωνικών.

– Κλειστός χώρος επιφάνειας 1.829 τετραγωνικών μέτρων  με χρήση αποθήκης, χώρου εστίασης προσωπικού, γεώτρησης, βιολογικού καθαρισμού, διαμονής εργαζομένων κλπ. Στο χώρο αυτό ενσωματώθηκε υφιστάμενο κτίσμα που λειτουργεί ως γραφείο της επιχείρησης, για το οποίο υπάρχει η οικοδομική άδεια του 2002, η οποία δεν έχει ελεγχθεί ως προς την νομιμότητά της.

– Διάφοροι άλλοι κλειστοί βοηθητικοί χώροι.

Επίσης οι Επιθεωρητές κατέγραψαν πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων, ανάμεσα στις οποίες:

– Διάστρωση οικοπέδων με σκυρόδεμα σε συνολική επιφάνεια 21.490 τετραγωνικών (σσ. το τσιμέντωμα της πλαγιάς, που περιγραφόταν στο πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ») εκ των οποίων τα 7.546 τετραγωνικών εντός της ζώνης των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται η πλάκα σκυροδέματος που έχει κατασκευαστεί ως κάλυψη του ρέματος που διατρέχει την επιχείρηση στη βόρειά της πλευρά.

– Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, σε μήκος 260 μ. και έμπροσθεν των ξύλινων καταστρωμάτων έχει κατασκευαστεί προσωρινή περίφραξη από ξύλινα πάνελ (στο βόρειο τμήμα της επιχείρησης είναι μεταλλικά) ύψους περί τα 3 μέτρων. Πρόκειται για τον περίφημο «φράχτη» επί της παραλίας, που εμφανίστηκε στις φωτογραφίες των ημερών.

– Στέγαστρο στάθμευσης οχημάτων 426 τετραγωνικών και πέργκολες χώρου στάθμευσης οχημάτων συνολικής επιφάνειας 2.877 τετραγωνικών, εκ των οποίων τα 818 τετραγωνικά βρίσκονται εντός της ζώνης των 100μ. από τη γραμμή αιγιαλού.

– Πέργκολες μπροστά από την παραλία και καταστρώματα μερικών χιλιάδων τετραγωνικών.

Συνολικά οι Επιθεωρητές κατέγραψαν 33 παράνομες κατασκευές, εκ των οποίων:

– Οι κλειστές κατασκευές είναι 9.187 τετραγωνικά μέτρα.

– Οι πέργκολες τα 2.059 μέτρα και τα επιστρωμένα deck τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

– Οι τσιμεντωμένοι χώροι (κυρίως) στάθμευσης τα 21.490 τετραγωνικά.

– Η παράνομη περίφραξη με ξύλινα πάνελ τα 780 τετραγωνικά.

Συνολικά καταγράφηκαν 39.780 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών, για τα οποία επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης 14.818.558 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 7.409.279 ευρώ (συνολικά 22.227.838 ευρώ).