Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου που δίνει πλειοψηφία 158 εδρών στη ΝΔ.

Μήνυμα σκληρής δουλειάς που ξεκινά από σήμερα για την νέα κυβέρνηση δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στις 11 το πρωί πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής.

Δείτε τον διάλογο Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετιας. Εξ αρχής είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον. Θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε μια άνετη πλειοψηφία. Θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος με πολύ συγκεκριμένη αποστολή που θα τους αναθέσουμε».

«Από εκεί και πέρα το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε και ορισμένες εκπλήξεις. Έχουμε μια οχτακομματική βουλή, πιστεύω, όμως, ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Η Βουλή αυτή ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος σκληρής δουλειάς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από κρίσεις και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα, σας εύχομαι καλή δουλειά» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά την παραλαβή της εντολής από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός στη 1 μετά το μεσημέρι και αργότερα, μέσα στην ημέρα, να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, το πρωί ενώ την Τετάρτη αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σακελλαροπούλου: Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα

Είχε προηγηθεί λίγο πριν τις 10 το πρωί η παραλαβή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να σχολιάζει «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα».

«Ολοκληρώθηκαν εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα. Νωρίτερα συνεχάρην την κυρία Σπανού για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές, αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρήστε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες» είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας παραδίδοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και ότι είχαμε εκλογές που διεξήχθησαν άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την παρουσία οχτώ κομμάτων στη νέα Βουλή λέγοντας ότι «η οχτακομματική Βουλή γεννάει πολλές προκλήσεις για τον νεό πρόεδρό της. Θα τα ζήσουμε όλα μαζί, εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

«Όλα θα πάνε κατ' ευχήν» έκλεισε τον διάλογο ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθυμίζοντας ότι  «είχαμε και το 2015 οχτακομματική Βουλή, δεν είναι κάτι πρωτοφανές αλλά συμβαίνει».