Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΟΚ καθώς η εισαγγελία Πατρών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού σε βάρος υπαλλήλου της Ομοσπονδίας το 2014.

Την υπόθεση είχε αναδείξει το dikastikoreportaz.gr αλλά και η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”, δημοσιεύοντας, μάλιστα, την καταγγελία της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Μάλιστα κατά πληροφορίες του dikastikoreportaz.gr η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή ο οποίος αναμένεται να διενεργήσει την κυρία ανάκριση.

Η υπόθεση εκτός από την ποινική σημασία έχει και αθλητικό ενδιαφέρον καθώς ως γνωστόν ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης δεν είναι ένας απλός παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ. Επί χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα και πλούσια δράση στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Δίωξη

Όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η στήλη “εδώλιο” της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” η ποινική προκαταρκτικη εξέταση (διενεργούνταν από την εισαγγελέα κυρία Ευγενία Μαγκλάρα) έβαινε προς ολοκλήρωση καθώς είχε κληθεί ήδη η πλευρά Τσαγκρώνη προκειμένου να παράσχει τις έγγραφες εξηγήσεις του με την ιδιότητα του υπόπτου. Στη συνέχεια η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία, ενώ από την αξιολόγηση του υλικού η κα Μαγκλάρα έκρινε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου αδικήματος. Εκτός από το κακούργημα της απόπειρας βιασμού ο γ.γ. της ΕΟΚ διώκεται και για το πλημμέλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης που φέρεται να τελέστηκε το 2018.

Καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία η φερόμενη απόπειρα βιασμού από τον κ. Τσαγκρώνη φέρεται να τελέστηκε το 2014 κατά τη διάρκεια αποστολής στην Κρήτη. Η υπάλληλος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε ότι είχε επιστρέψει στο δωμάτιό της όταν χτύπησε η πόρτα. Τότε, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις Αρχές, στο δωμάτιο εισήλθε ο κ. Τσαγκρώνης ο οποίος κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του, την κόλλησε στον τοίχο και αποπειράθηκε να την βιάσει! “Προς μεγάλη έκπληξή μου, είδα τον [παραθέτει όνομα], ο οποίος σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αφού έσπρωξε την πόρτα με βία, εισήλθε στο δωμάτιό μου, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του, δείχνοντάς μου το μόριο του, ταυτόχρονα έκλεισε την πόρτα. Αστραπιαία όρμησε προς το μέρος μου και με κόλλησε στον τοίχο, πιάνοντάς μου το στήθος και προσπαθώντας πιεστικά να με φιλήσει στο στόμα, λέγοντάς μου με χυδαίες εκφράσεις ότι τώρα θα συνευρεθεί ερωτικά μαζί μου! Εγώ σοκαρίστηκα από αυτές του τις ενέργειες και προς στιγμή πάγωσα και δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Εκείνος συνέχισε να με θωπεύει με μανία στο στήθος και τους μηρούς προσπαθώντας να μου αφαιρέσει το εσώρουχο που φορούσα, επιδιώκοντας να συνευρεθεί μαζί μου, χωρίς τη θέληση μου”, είναι τα ακριβή της λόγια.

Σημειώνεται ότι η υπάλληλος της ΕΟΚ φέρεται στη συνέχεια να εκμηστηρεύθηκε το περιστατικό και σε άλλα μέλη της Ομοσπονδίας. Όπως έχει ήδη γράψει το dikastikoreportaz.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, ενώ το καλοκαίρι του 2019 φέρεται να ενημέρωσε τον β΄ αντιπρόεδρο της ΕΟΚ Αριστείδη Γολέμη, ο οποίος, όμως, δεν έπραξε το παραμικρό!

Η σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε τον Δεκέμβριο του 2018 όταν από τον Παναγιώτη Τσαγκρώνη δέχτηκε λεκτική επίθεση με σεξιστικά υπονοούμενα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να ενημέρωσε την υπάλληλο ότι εάν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε μια διοργάνωση της Ομοσπονδίας, τότε θα έπρεπε να τον δεχτεί στο δωμάτιό της! Από το περιβάλλον της υπαλλήλου προκύπτει ότι τότε το μυαλό της λειτούργησε ανάποδα. Με το που ξέσπασε το κίνημα του #metoo μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου η υπάλληλος έστειλε την καταγγελία της στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ στη συνέχεια ο φάκελος διαβιβάσθηκε στην εισαγγελική Αρχή. Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 2021 ο φάκελος της υπόθεσης με την ανατριχιαστική καταγγελία μεταβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πατρών. Την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελέας Ευγενία Μαγκλάρα, η οποία μέχρι πρότινος υπηρετούσε στην Άρτα. Η υπάλληλος παράλληλα καταγέλλει ότι εδώ και χρόνια μετά την γνωστοποίηση του θέματος στους κόλπους της ΕΟΚ υφίσταται εργασιακό μπούλινγκ, καθώς την απομόνωσαν οι πάντες.

Μάρτυρες

Στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνα κλήθηκε και κατέθεσε τόσο το ίδιο το φερόμενο θύμα όσο και πέντε μάρτυρες τους οποίους πρότεινε. Τελευταίος εξετάστηκε ο κ. Τσαγκρώνης ο οποίος κατά πληροφορίες αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία κάνοντας λόγο για ασύστολα ψεύδη από την πλευρά της υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι λίγα 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας, τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΟΚ είχε εκδώσει μια άθλια ανακοίνωση καθώς συνέδεε μια σοβαρή ποινική υπόθεση με τις εκλογές στην Ομοσπονδία!

«Λίγο πριν από τις εκλογές, η επιχείρηση ανάδειξης φερόμενης καταγγελίας και ειδικά ο τρόπος αυτής μέσω διαρροών, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και υπόννοιες. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΟΚ θα επιληφθούν άμεσα επί των δημοσιευμάτων με κάθε νόμιμο μέσο. Ουδείς υπεράνω της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Το ελληνικό μπάσκετ, 6ο στον κόσμο και 3ο στην Ευρώπη, δεν φοβάται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν και από τίποτα», ανέφερε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μετά την παρέμβαση της εισαγγελικής Αρχής στην ΕΟΚ δεν άλλαξε κάτι για τον κ. Τσαγκρώνη με αποτέλεσμα το φερόμενο θύμα να αναγκάζεται να συχγρωτίζεται καθημερινά με τον φερόμενο θύτη.

Πηγή: dikastikoreportaz.gr