Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του κ.Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ.Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

Η ανάδειξη του κ.Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ- στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Pulse για τον Σκάι, που διεξήχθη σε δείγμα 1.142 πολιτών, στο διάστημα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:

ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα «το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό πριν λίγους μήνες, κατά την άποψή σας, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημά του;»:

ΕΜΦΆΝΙΣΗ Κασσελακη

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, θα πάνε...»:

ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται...»:

κυβέρνηση 100 μέρες

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γενικά, ήταν...»:

αντίδραση στις καταστροφές

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

δημοτικότητες αρχηγών

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε»:

πρόθεση ψήφου όλες οι απαντήσεις

Υπόθεση- σενάριο (αναλογικής) κατανομής αναποφάσιστων

πρόθεση ψήφου με κατανομή

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Στο 17,7% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll για το ACTION24 πανελλαδικό δείγμα 1.005 νοικοκυριών, το διάστημα 21 – 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με το 47,2% να εμφανίζεται ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των έγκυρων), η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, οι Σπαρτιάτες 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,8% και η Νίκη 3,7%. Στο 15% είναι οι αναποφάσιστοι.

Το 47,9% των ερωτηθέντων δεν έμεινε “καθόλου ικανοποιημένο” από τη διαχείριση των καταστροφών και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, ενώ σε άλλη ερώτηση το 33,7% δηλώνει ότι τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και τη Θεσσαλία επηρεάζουν την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Βλέπουν» διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

Στην ερώτηση “Είστε ικανοποιημένος από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;”, “ναι” απάντησε το 25%, “μάλλον ναι” το 22,2%, “μάλλον όχι” το 19,4%, “όχι” το 22,2%, ενώ το 11,1% αντιστοιχεί στο “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Στην ερώτηση “Πιστεύετε ότι μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;”, “ναι” απάντησε το 30,1%, “μάλλον ναι” το 38,4%, “μάλλον όχι” το 17,8%, “όχι” το 9,6% και “δεν ξέρω/ δεν απαντώ” το 4,1%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -  Η δημοτικότητα Κασσελάκη

Προβάδισμα 16% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega η οποία παρουσιάζει και στοιχεία που αφορούν το νέο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ λαμβάνει το 29,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟK 10,2%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 6,1%, οι Σπαρτιάτες 3,1%. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7%, ενώ η Νίκη λαμβάνει 3,6 % και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,6 %.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης λαμβάνει το 45%, ενώ ο Κασσελάκης λαμβάνει το 31%.

Σε ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, οι πολίτες απαντούν την Ακρίβεια με 36% και την Οικονομία 23%.

Σε ερώτηση για τη θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση ψήφισε το 34%, ενώ για την αντιπολίτευση το 12%.