Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε χθες Δευτέρα το βράδυ φόρο τιμής στους πιλότους οι οποίοι σκοτώθηκαν στη ματαιωθείσα ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πληροφορίες ρώσων μπλόγκερ που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων και αεροσκάφους από τους στασιαστές.

Άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν εισηγείται να πάψουν να υπάρχουν στη Ρωσία εταιρείες μισθοφόρων

«Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρώων πιλότων έσωσε τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες», είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος προς τους πολίτες, του πρώτου αφού η ανταρσία της Βάγκνερ έλαβε τέλος το Σάββατο.

Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων· η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ούτε πόσοι χειριστές ή/και μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν.

Πάντως ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους το μπλογκ Rybar, που έχει κάπου ένα εκατομμύριο ακολούθους, έκαναν λόγο το Σάββατο για 13 ως 20 αεροπόρους νεκρούς και καταρρίψεις τριών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου Mi-8 MTPR, ενός αεροσκάφους επιτήρησης Ιλιούσιν Il-18 και δύο επιθετικών ελικοπτέρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μεταξύ άλλων. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο κ. Πούτιν είπε πως άφησε τη σχεδόν 24ωρη ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και επέρριψε σε ορισμένους ηγέτες της Βάγκνερ την ευθύνη για τους θανάτους.

«Τους είπαν ψέματα», δήλωσε αναφερόμενος αντίστοιχα στους μισθοφόρους και επικεφαλής τους, «τους έσπρωξαν στον θάνατο», τους ώθησαν «να πυροβολήσουν τους δικούς τους».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικεφαλής της Βάγκνερ, τον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο κ. Πούτιν ανέφερε πως όσοι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Ο κ. Πούτιν, που αυτοπροβλήθηκε όπως συνηθίζει ως εγγυητής της «σταθερότητας» της Ρωσίας, δεν έδωσε στο χθεσινό διάγγελμα λεπτομέρειες για τη συμφωνία που κλείστηκε ώστε να τερματιστεί η ανταρσία ή τους όρους της.

Ρώσος βουλευτής με επιρροή ωστόσο απαίτησε οι στασιαστές να τιμωρηθούν.

«Δεν πιστεύω πως αξίζουν συγχώρεση οι στασιαστές που σκότωσαν πιλότους, τους συντρόφους τους στα όπλα», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι. «Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να υποστούν την πιο αυστηρή τιμωρία».