Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φρεγάτα ΥΔΡΑ. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones ((UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία στο πλοίο.

Μετά το επεισόδιο, τα drones που απειλούσαν το εμπορικό πλοίο απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί.  Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:

« Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «HYDRA», στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η δράση που εκτέλεσε το «HYDRA» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.

Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.»

Η επίσημη ανακοίνωση για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα