Tη Νάξο είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί από τις 2 έως τις 4 Μαΐου, η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Χανιώτη.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στις 3/5, είχε την ευκαιρία να κάνει την δική της τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης γνωριμίας των βουλευτών του κόμματος με τους πολίτες.

Kατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νάξο, η κ. Χανιώτη μαζί με τους συνυποψήφιους της, Ειρήνη Βλαστάρη, Θαλελαια Καραμολέγκου, Βασίλη Γλέζο, Γιώργο Μαραγκό και Νίκο Συρμαλένιο, επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα Νάξου, όπου συνομίλησαν με τον διοικητή του τμήματος, Νίκο Καραμανλή. Διαπιστώθηκε υποστελέχωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιού, όπως οι μεγάλες αποστάσεις και η ανάγκη κάλυψης και των μικρών νησιών που ανήκουν στην Νάξο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αμοργό των 1900 κατοίκων υπάρχουν τρία μόνο αστυνομικά στελέχη για τις ανάγκες  ολόκληρου του νησιού!

Η κ. Χανιώτη και οι συνυποψήφιοι της, συνοδευόμενοι από μέλη του συντονιστικού της ομάδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νάξου, επισκέφτηκαν στη συνέχεια την Πολεοδομία - υπηρεσία δόμησης Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων και συνομίλησε με τον διευθυντή της, Αλέξη Μυλωνά. Και σ' αυτήν την υπηρεσία εντοπίσθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και τονίστηκε το γεγονός ότι υπάρχουν όλοι κι όλοι τέσσερις μηχανικοί, όλοι στον βαθμό του προϊστάμενου, αλλά χωρίς να έχουν κανέναν υφιστάμενο στο τμήμα! Ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και η γραφειοκρατεία καλά κρατεί, με αποτέλεσμα την δυσκολία διεκπαιραίωσης του έργου τους.

Ακόμα, οι υποψήφιοι βουλευτές επισκέφτηκαν  το λιμεναρχείο Νάξου, όπου συζήτησαν με τον λιμενάρχη, Αλέξη Αποστολόπουλο. Κύριο θέμα είναι τα υποστελεχωμένα φυλάκια στα μικρά νησιά που βρίσκονται στην ευθύνη της υπηρεσίας, στις Μικρές Κυκλάδες, καθώς και ο κεντρικός λιμένας της Νάξου, διότι οι υποδομές του είναι ακατάλληλες για τις συνθήκες που διαμορφώνονται με την αύξηση της κίνησης τους θερινούς μήνες. Υπάρχει ανάγκη για εκσυχρονισμό των λιμενικών υποδομών σε όλα τα νησιά.

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου, η κ. Χανιώτη συνοδευόμενη από στελέχη της Ο.Μ. Νάξου, επισκέφτηκε τον δήμαρχο του νησιού, Δημήτρη Λιανό. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν η υποστελέχωση του δήμου, η υποχρηματοδότηση, τα προβλήματα στο πρόγραμμα για τη στέγαση των δημοσίων λειτουργών κ.α.  Ακόμα, ο δήμαρχος έθιξε το ζήτημα του περιορισμού που είναι αναγκαίος στην επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και το χωροταξικό.

Η κ. Χανιώτη επισκέφτηκε τον τομέα ΕΚΑΒ  Νάξου και την Πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού, ενώ βρέθηκε και στα χωριά Τρίποδες (Βίβλος) , Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος), Φιλώτι, Χαλκή, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και να συζητήσει για προτάσεις και ζητήματα που απασχολούν τις αντίστοιχες περιοχές.

Η κ. Χανιώτη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της δήλωσε:

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε βασικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και  κανείς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν το έχει λάβει υπόψη! Η γραφειοκρατία έχει “πνίξει” τις Υπηρεσίες, ενώ ούτε βασικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Τα λιμάνια στις Κυκλάδες –που δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες το καλοκαίρι- εργάζονται με ελάχιστο προσωπικό, ενώ η αστυνόμευση δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, καθώς οι αστυνομικοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ειδικά στις Μικρές Κυκλάδες. Αμεσες μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και  των επικουρικών καθώς και μονιμες προσληψεις προσωπικου είναι το πρωτο και ποιο κύριο αιτημα καθως και η ενισχυση σε συγχρονα οχηματα με προδιαγραφές προσαρμοσμενες στις ειδικες συνθηκες του καθε νησιού.

Πλέον είναι αναγκαία η αλλαγή αντίληψης της πολιτείας για τα νησιά μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αλλαγή κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει #δικαιοσύνη στη δημόσια διοίκηση, #δικαιοσύνη στην ποιότητα ζωής των νησιωτών».