«H δικαιοσύνη έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων, γιατί, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του.»

Θουκυδίδης, Διάλογος Αθηναίων με Μηλίους

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Με δεδομένο τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο κόμμα λαμβάνει μέχρι και 50 επιπλέον έδρες, διαφαίνεται ο κίνδυνος οι Κυκλάδες για πρώτη φορά μετά το 1974 να βρεθούν χωρίς  εκπροσώπηση της Αντιπολίτευσης.

Οι κάτωθι υπογράφοντες/-ουσες, φορείς διαφορετικών πολιτικών ταυτοτήτων και με διαφορετικές αφετηρίες,

1.       εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που ενέχει η μονοφωνία σε επίπεδο χάραξης και άσκησης πολιτικής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις Κυκλάδες. Οι μετασχηματισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κοινωνικο-οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο είναι βαθιοί και προκαλούν σοβαρές ανακατατάξεις στις μικρές νησιωτικές μας κοινωνίες, και είναι στο χέρι μας το αποτέλεσμα τους να είναι θετικό και για τις επόμενες γενιές.

2.       είμαστε σίγουροι/-ες ότι σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία η καλή νομοθέτηση και αποτελεσματική άσκηση διοίκησης προϋποθέτουν την ύπαρξη τεκμηριωμένων αντιπολιτευτικών  απόψεων, και ότι η αντιπολίτευση δε σημαίνει ακυβερνησία, ολιγωρία ή αναποτελεσματικότητα, όπως λανθασμένα συχνά προβάλλεται για να δικαιολογηθούν αλλότρια συμφέροντα.

3.       πιστεύουμε ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια και η ακεραιότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική ζωή του τόπου μας, στοιχεία τα οποία δεν υπηρετούνται  σε συνθήκες μονοκομματικής εκπροσώπησης

4.       είμαστε πεπεισμένοι/-ες ότι η μονομέρεια συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση για την πολιτική ζωή των Κυκλάδων, πρωτίστως γιατί δεν διασφαλίζει τις αρχές της ισηγορίας και της ισονομίας των πολιτών και δύναται να σταθεί τροχοπέδη στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών της αντιμετώπισης τους επί ίσοις όροις από την εκάστοτε κυβέρνηση

5.       συμμεριζόμαστε τη σπουδαιότητα που έχουν για τα νησιά μας τα ζητήματα δημόσιας υγείας και παιδείας, βιώσιμου τουρισμού και ισόρροπης ανάπτυξης, χωροταξίας, φέρουσας ικανότητας, υποδομών, διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ.α, όπως αυτά εγγράφονται σε συνθήκες νησιωτικότητας, ζητήματα τα οποία οφείλουν να διατρέχουν το σύνολο των πολιτικών που ψηφίζονται και εφαρμόζονται.

6.       κρίνουμε ότι το έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζει να παράγεται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τις Κυκλάδες τόσο ως κυβέρνηση για 4 χρόνια όσο και ως αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημοκρατία και για τα δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Αφουγκραζόμαστε την αγωνία των κατοίκων των Κυκλάδων για τη διαφαινόμενη αλλαγή των νησιών μας σε αποκλειστικά τουριστικές ζώνες με υψηλό κόστος ζωής για τους μονίμους κατοίκους, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραγωγικών διαδικασιών της, για τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα και για πλήθος άλλων προβλημάτων

Καλούμε όλους και όλες στις Κυκλάδες, να αναλογιστούν, να αποτρέψουν το μέλλον των Κυκλάδων μας με μονοπαραταξιακή πολιτική εκπροσώπηση και να κατοχυρώσουν την δημοκρατία στο επόμενο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μαρίζα Κώχ, Τραγουδοποιός

Δαρδανός Γιώργος, Εκδότης

Μαραγκός Αντώνης, Νομικός, Πρ. Έπαρχος Τήνου

Δημόπουλος Γιώργος, Πρ. Διευθυντής Εκκλησιαστικού Λυκείου Τήνου

Σαρρής Νίκος, Εκπαιδευτικός

Λαγουρός Στέφανος, Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου

Δαλέζιος Θέμης, Εκδότης εφημερίδας «Οφιούσα» Τήνου

Σπιλάνης Γιάννης, Καθηγητής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αγγελετάκη Αλέκα, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

Λαζαρίδης Γιάννης, Πρ. Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μήλου

Πρωτονοτάριος Αντώνης, Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ε.

Αναστασιάδης Μανόλης, Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ)

Μαυρουδή Άννα, Πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Δρής Μανόλης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Πρωτονοτάριος Γιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ

Παντελιάς Μίλτος, Ζωγράφος, Χαράκτης

Κατσουρός Κωνσταντίνος, Κοινωνιολόγος

Φραγκίσκος Μιχάλης, Πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Απειράνθου

Καλαϊτζής Μιχάλης, Πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Δαμαριώνα

Λιάκος Αντώνης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Καγιώργης Φίλιππος, Γλύπτης

Καλούδης Πέτρος, Πολιτικός Μηχανικός

Καίρη Έρεικα, Ψυχολόγος

Κώστας Μαργαρίτης, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός»

Μωριάτη Ελένη, Σέφ

Μαρκοζάννες Χρήστος, Επιχειρηματίας

Μπέττυ Κωνσταντινίδου, Αντιπρόεδρος Φιλοπρόοδου Ομίλου Το Γαύριο

Κανάς Αγγελέτος, Πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Κιμώλου

Τσαΐνη Ματίνα, Οδοντίατρος, Πρ. Σύμβουλος Κοινότητας Πλάκας Μήλου

Βεντούρη Ζαμπέτα, Εκπαιδευτικός

Βεντούρη Ανδριαννή, Εικαστικός

Μανδηλαράς Δημήτρης, Πρ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ)

Κώχ Ειρήνη, Νομικός

Κούλουθρος Γιάννης, Πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων

Καπάκης Γιάννης, Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου

Ρήγας Γιάννης, Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Κορθίου Άνδρου

Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης, Σκηνοθέτης

Σωτηριάδου Κοραλλία, Μεταφράστρια

Ρήγου Ιρέν, Ψυχολόγος

Χαμηλοθώρης Χαρίλαος, Πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Μονής Νάξου

Γαΐτης Μάνθος, Ζωγράφος