Με ανακοίνωσή της η Μαρία Ζαχάροβα κατηγορεί την κυβέρνηση για την μη συμμετοχή ρωσικής αντιπροσωπείας στους εορτασμούς της επετείου της κήρυξης της ελληνικής επανάστασης του 1821 και της Ανεξαρτησίας.

Αναφέρει πως «η Ρωσική Αυτοκρατορία, η Ρωσία, έπαιξε τον κομβικό ρόλο συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επιτυχή έκβαση του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους». Ξεχωριστή αναφορά επιφυλάσσει στον Ιωάννη Καποδίστρια υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, πριν αναλάβει ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Ανάμεσα στους ιθύνοντες ανώτατου επιπέδου του Ελληνικού Κράτους στην αυγή της εγκαθίδρυσής του υπήρχαν πολλοί από αυτούς που προηγουμένως για μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρετούσαν αφοσιωμένα, πιστά και τίμια την πατρίδα μας».

«Η Ελλάδα αποστέλλει οπλισμό στην Ουκρανία με τον οποίο σκοτώνει άμαχους Έλληνες της Αζοφικής»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, έκανε λόγο πως διαχρονικά στην Ελλάδα «αναγνώριζαν την καθοριστική συμβολή των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σέβονταν τη μνήμη των Ρώσων φιλελλήνων, μεριμνούσαν με φροντίδα τις κοινές σελίδες του ένδοξου παρελθόντος των δύο χωρών».

Η Μαρία Ζαχάροβα στάθηκε στην μη κλήση ρωσικής αντιπροσωπείας στους εορτασμούς (σ.σ. Παραδοσιακά υπάρχουν εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων, δηλαδή Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας). «Λάβαμε υπόψη ότι φέτος με εντολή της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ οι παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Μαρτίου, όσο στην Ελλάδα τόσο και στις αντιπροσωπείες της στο εξωτερικό, θα διεξαχθούν για ακόμη μία φορά χωρίς ρωσική συμμετοχή» ανέφερε.

Η εκπρόσωπος κάνει λόγο για «άνευ ορίων εχθρική εκστρατεία» κατά την Ρωσίας, «την οποία εκκίνησε και συνεχίζει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη με στόχο να διαγραφεί από την συλλογική μνήμη οτιδήποτε που σχετίζεται με την Ρωσία, θυσιάζοντας χάριν στις πρόσκαιρες περιστάσεις – τους αιώνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών μας».