Το καλύτερο δώρο στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκαναν οι Πειραιώτες, οι οποίοι πήραν μία θρυλική πρόκριση στους “8” του Europa Conference League, επικρατώντας της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Σερβία με 6-1 στην παράταση.

Ο αγώνας

Με σαφή πρόθεση να επιβάλει τον ρυθμό του και να πάρει μέτρα στο γήπεδο μπήκε ο Ολυμπιακός, που ήταν αρκετά πιεστικός. Μόλις στο 10′ κατάφερε να προηγηθεί με τον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος με ωραίο τελείωμα κέρδισε τον Μισπάτι για το 1-0. Στο 25′ οι “ερυθρόλευκοι” άγγιξαν το 2-0. Ο Ποντένσε τροφοδότησε τον Ορτέγκα στα αριστερά εκείνος γέμισε στην περιοχή, ο Ελ Κααμπί σούταρε από κοντά και ο τερματοφύλακας της Μακάμπι απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ό,τι άξιζε πήρε ο Ολυμπιακός στο 36′. Ο Ποντένσε έδωσε τρομερή ασίστ στον Φορτούνη, ο οποίος με υποδειγματικό τρόπο έκανε το 2-0. Το εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ποντένσε ξανά με ωραία δημιουργία βρήκε τον Ελ Κααμπί που με τρομερή κεφαλιά έδωσε αέρα τριών τερμάτων στην ομάδα του, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

O Ελ Κααμπί με ωραία κεφαλιά στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, διαμορφώνει το 3-1 για τον Ολυμπιακό 

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπάθησε να πάρει μέτρα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Κανισόβσκι ελίχθηκε στην περιοχή, ο Ρέτσος τον βρήκε χαμηλά και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζάχαβι, ο οποίος κέρδισε τον Τζολάκη. Στο 63′ ο ίδιος παίκτης απείλησε ξανά, με τον Έλληνα τερματοφύλακα αυτή την φορά να έχει απάντηση. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει και τέταρτο γκολ. Ο Ορτέγκα έβγαλε την σέντρα από τα δεξιά και ο Ελ Κααμπί έκανε το ψαλίδι και έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μισπάτι και στα δίχτυα. Οι Ισραηλινοί λίγο έλειψε να πληγώσουν τον Ολυμπιακό. Μετά από ωραία σέντρα, ο Πέρετζ βρέθηκε στην πορεία της μπάλας αλλά δεν κατάφερε να την σπρώξει στα δίχτυα. Στο 93′ ο Γιόβετιτς σπατάλησε ανεπανάληπτη ευκαιρία για να τελειώσει την δουλειά. Βρέθηκε φάτσα με τον Σπιτάτι, αλλά το πλασέ του πέρασε ελάχιστα άουτ.

Με το “καλημέρα” στην παράταση ο Ολυμπιακός πήρε σκορ πρόκρισης. Ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ, ο Γιόβετιτς με ωραίο διαγώνιο σουτ κέρδισε τον Μισπάτι κάνοντας το 5-1. Στο 95′ ο Ζάχαβι πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Τσολάκης μπλόκαρε σταθερά. Στο 103 ο Ολυμπιακός κλείδωσε την πρόκριση του στους “8”. Ο Μασούρας με τρομερή ενέργεια μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Μισπάτι και γύρισε τη μπάλα προς τον Ελ Αραμπί ο οποίος σε κενή εστία την έστειλε στα δίχτυα για το 6-1 των Πειραιωτών. Το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε, επικράτησε με 6-1 και πανηγύρισε μία ιστορική πρόκριση στους “8” του Europa Conference League.

ΓΚΟΛ: 57′ Ζάχαβι / 10′ Ποντένσε, 36′ Φορτούνης, 45′ + 3′, 65′ Ελ Κααμπί, 93′ Γιόβετιτς, 103′ Ελ Αραμπί
Κίτρινες: 70′ Ντάβιντα / 81′ Φορτούνης, 96′ Ποντένσε
Κόκκινη: –
Δοκάρι: –

STATS: Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα έχει δύο ομάδες στους “8” των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το 84/85 με τον Παναθηναϊκός (Πρωταθλητριών) και ΑΕΛ (Κυπελλούχων) και το 98/99 με Ολυμπιακό (Champions League) και τον Πανιώνιο (Κυπελλούχων)

ΜΑΚΑΜΠΙ (Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ, Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο (113′ Νταβιντζάντα), Πέρετζ, φαν Όβερεεμ (75′ Τούργκεμαν), Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα (108′ Μποντόζο), Μίλσον (14′ Μπίτον, (108′ Κόεν)), Ζαχάβι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι (106′ Κίνι), Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (82′ Γιόβετιτς), Φορτούνης (95′ Μασούρας), Ποντένσε (102′ Ιμπόρα), Ελ Κααμπί (88′ Ελ Αραμπί).