Πάνω από 45% είναι η αύξηση των εισιτηρίων για ένα απλό εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε προορισμούς όπως η Ικαρία, η Κεφαλονιά και η Σάμος, ενώ το 60% ξεπερνάει η αύξηση για εισιτήρια με αυτοκίνητο στα Χανιά και το 40% σε Σάμο, Ικαρία, Ρόδο. Η Κέα από την άλλη, έχει την μικρότερη αύξηση με μόλις 6%.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν σημειωθεί την τελευταία 5ετια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Η ομάδα της online πλατφόρμας κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ferryroute.com, συνέκρινε τις τιμές την τελευταία 5ετια και μας παρουσιάζει τους προορισμούς που οι τιμές σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο.

Γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έπαιξε ο Covid-19, καθώς η «επιστροφή στην κανονικότητα» συνοδεύτηκε και με ακριβότερα εισιτήρια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση έγινε το 2022, όταν στο διάστημα Απρίλιος - Ιούλιος είδαμε συνεχόμενες αυξήσεις

Ο κυριότερος παράγοντας ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν όμως και η αύξηση του πληθωρισμού, η άνοδος του κόστους εργασιών, η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θέσεων και οι αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Φτάνοντας στο 2024, προστέθηκε και το γεγονός ότι η ναυτιλία εντάσσεται στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ και άρα, αυξημένο κόστος για τις εταιρείες που μετακυλίεται στους ταξιδιώτες.

Στους παρακάτω πίνακες, βλέπουμε την αύξηση της τιμής σε δημοφιλείς προορισμούς για απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση - Deck) με αυτοκίνητο και χωρίς, για εισιτήρια μονής διαδρομής. Να σημειωθεί ότι οι τιμές που αναφέρονται έχουν υπολογιστεί με συμβατικά καράβια και όχι με ταχύπλοα, μονής διαδρομής από το λιμάνι του Πειραιά, Κυλλήνης (Ζάκυνθος και Κεφαλονιά ) και Ραφήνας (Άνδρος) και χωρίς να παρέχουν εκπτώσεις ή πακέτα προσφορών από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Τιμές απλών εισιτηρίων μονής διαδρομής

Τιμές για απλό εισιτήριο μονής διαδρομής με αυτοκίνητο

Ας δούμε πιο αναλυτικά την αύξηση των τιμών σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς την τελευταία 5ετια.

Χανιά: Τα Χανιά είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση. Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου (Οικονομική Θέση - Deck) χωρίς επιστροφή ήταν 27€ το 2019 και πλέον, έχει εκτοξευθεί στα 41€, δηλαδή γνώρισε ποσοστιαία αύξηση 51.85%. Στο αυτοκίνητο δε, η αύξηση ξεπερνάει το 60% (από 49€ πλέον κοστίζει 79€).

Σαντορίνη: Η Σαντορίνη είναι ένας από τους προορισμούς με την μεγαλύτερη άνοδο. Ένα απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση - Deck) κόστιζε περίπου 41€ το 2019, ενώ με αυτοκίνητο η τιμή του ήταν γύρω στα 91€. Φέτος, οι τιμές αντίστοιχα είναι 58 και 128€, δηλαδή 40% ακριβότερες!

Ρόδος: Τεράστια είναι η αύξηση και για τον Νησί Των Ιπποτών, εκεί όπου ένα απλό εισιτήριο (Οικονομική Θέση - Deck) κόστιζε το 2019 65€ και φέτος 91€ (αύξηση περίπου 39%). Το 44% έχει φτάσει η αύξηση των τιμών με αυτοκίνητο αφού το κόστος απλής μετάβασης το 2019 ήταν 104€ και φέτος είναι 150€.

Τήνος: Σε επίπεδα Ρόδου κινείται και η Τήνος, με τις αυξήσεις να βρίσκονται στο 40%, τόσο για απλή μετάβαση ενός ατόμου σε οικονομική θέση - Deck (από 35€ σε 49€), όσο και για μετάβαση με αυτοκίνητο (από 79€ σε 110€).

Πάρος: Ακόμη ένας δημοφιλής προορισμός που οι τιμές των ακτοπλοϊκών έχουν γνωρίσει μεγάλη άνοδο. Από 36€ το 2019 η απλή μετάβαση κοστίζει πλέον 50€, ενώ με αυτοκίνητο η τιμή αυξήθηκε από 83€ στα 116€ (αύξηση και στα δύο σχεδόν 40%).

Τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2024;

Όπως όλα δείχνουν οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις γενικότερα. Παρόλα αυτά βέβαια, οι τιμές παραμένουν υψηλές και το ερώτημα για το φετινό καλοκαίρι είναι «Πώς θα αγοράσω φθηνά ακτοπλοϊκά;».
Σε αυτό, την απάντηση την δίνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει διαφορά πακέτα προσφορών ώστε να κάνουν τη μετάβαση στα νησιά πιο οικονομική.
Όλες ανεξαιρέτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δίνουν εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, (πολύτεκνοι, φοιτητές, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρίες- ΑΜΕΑ). Σε προορισμούς όπως Δωδεκάνησα, Κρήτη, Σποράδες, Κυκλάδες κλπ, πέραν των συνηθισμένων εκπτώσεων υπάρχουν και επιπλέον προσφορές με προγράμματα μελών, οικογενειακές προσφορές ή με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ανάλογα την ακτοπλοϊκή εταιρεία και τον προορισμό υπάρχουν εκπτώσεις σε εισιτήρια μετ’ επιστροφής, πακέτα προσφορών όταν ταξιδεύουν τέσσερα άτομα με αυτοκίνητα ή ακόμη και με καμπίνα.