Tο πρώτο Εργαστήρι Ξερολιθιάς στην Πάρο οργανώνεται στην Αγκαιριά της Πάρου με την πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Αρχίλοχου και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς.

Η τέχνη της ξερολιθιάς είναι αναγνωρισμένη από το 2018 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το χτίσιμο με ξερολιθιά για αιώνες αποτέλεσε προνομιακό στοιχείο της συνεργασίας των ανθρώπινων κοινωνικών με τον χώρο και κατέχει εμβληματική θέση στη διαμόρφωση της κυκλαδίτικης φυσιογνωμίας των νησιών μας.

Οι ξερολιθικές κατασκευές είχαν αποφασιστικό ρόλο στην προστασία από τη διάβρωση και την επαύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Η σημερινή τους αξία είναι επίσης τεράστια, ειδικά μάλιστα ενόψει της κλιματικής κρίσης και είναι ήδη αναγνωρισμένες ως πράσινη υποδομή, δηλαδή ως κατασκευές που μπορούν να προστατέψουν τον τόπο από τις επιπτώσεις της (πλημμύρες, διάβρωση, λειψυδρία, κ.α).

Φιλοδοξούμε, αυτό το  εργαστήριο, στηριγμένο σε ανιδιοτελή προσφορά εργασίας από μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Αρχίλοχου που γνωρίζουν την τέχνη της ξερολιθιάς, να αποτελέσει  την αρχή μιας σειράς δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας  και την προστασία των ξερολιθικών κατασκευών και να μάθουμε για τον τρόπο κτισίματός τους.

Σας περιμένουμε!

Το Δ.Σ του Π.Σ. Αρχίλοχος