Τη φράση «Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ένα 24ωρο πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία» προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Στο πνεύμα αυτό συνεχίζει ο κ. Ερντογάν: «Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του περιγράφει, επίσης, ότι για τον ίδιο υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» και ότι «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς, δε, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία....Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

Δ. Τσιόδρας: Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Έχουμε μπει σε πιο ήρεμα νερά. Έχουμε ξεκινήσει μια θετική ατζέντα σε ζητήματα οικονομικά, ζητήματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, τόνισε ο Υποδιευθυντής Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας την αποκλειστική συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στην «Καθημερινή».

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στο OPEN υπογράμμισε ότι η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία -σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών- είναι «η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Το λέω και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα το οποίο κουβεντιάζουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό μιλάμε και για προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Δεν είμαστε εκεί ακόμη, απέχουμε αρκετά.

Αυτό το οποίο λέει ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνέντευξη περί διαφορών, εμείς αυτήν τη διαφορά αναγνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί η διαφορά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Για να προσφύγεις κάπου σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ένα συνυποσχετικό στο οποίο θα πρέπει και τα δύο μέρη να συναινέσουν. Εμείς λοιπόν η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι αυτή.