Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με την υγεία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά το Foreign Policy αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν και επισημαίνει πως μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας το 2023.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, υπάρχουν πολλά βίντεο που μαρτυρούν ότι η υγεία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας έχει κλονιστεί σημαντικά, ενώ φήμες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι του έχει γίνει εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή.

Μάλιστα, πολλοί εικάζουν ότι αυτός είναι ο λόγος που έχει αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό που περιβάλλει τον Ερντογάν, ενώ αντίθετα έχουν μειωθεί οι εμφανίσεις του. Όταν θεωρείται αναγκαία η εμφάνισή του στο κοινό, αυτή είναι εφικτή μόνο με παυσίπονα.

Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν είναι πραγματικά άρρωστος

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν αρρωστήσει βαριά και δεν μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 ή ακόμα κι αν πεθάνει, τότε θα μπει σε εφαρμογή το άρθρο 106 του Συντάγματος.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει τις ευθύνες και τις εξουσίες που έχει τώρα ο Ερντογάν μέχρι να γίνουν εκλογές (σε 45 ημέρες) και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος, κάτι αρκετά απλό και τυπικό.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, οι τούρκοι αναλυτές έχουν υποθέσει εδώ και καιρό ότι σε μια μετά-Ερντογάν Τουρκία, το ΑΚΡ θα χωριστεί με τέτοιο τρόπο που θα ανοίξει ο δρόμος για μια εκλογή που θα μπορούσε να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους μεγαλύτερους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Τουρκίας.

Πιθανότερος διάδοχος στην εξουσία εικάζεται ότι είναι ο Έκρεμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και «εχθρός» του Ερντογάν. Ο δήμαρχος στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται ικανός αντίπαλος, αλλά και η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti, που εικάζεται ότι είναι σκληρή σαν την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι επικρατέστεροι υποψήφιοι μέσα από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα φτάσει στις εκλογές του 2023 με κάθε κόστος, ώστε να μην αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία, εκτός φυσικά αν η υγεία του επιδεινωθεί σημαντικά.

Πηγή: Newsit.gr