«Θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που μας έχει συγκλονίσει όλους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων και των αγνοουμένων και στους τραυματίες. Όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, πόνος, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας».

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων και ταυτόχρονα θέλουν να αποδώσουν τα εύσημα στους διασώστες, σε όλους τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη και ψυχικά επώδυνη αποστολή έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Για άλλη μια φορά επιτέλεσαν και επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, τόνισε.

Αναφέρθηκε στην κήρυξη τριήμερου πένθους και επανέλαβε ότι η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη. Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία και μετέβη χθες στο σημείο όπου είδε από κοντά την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Λάρισας, όπου συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, με το ιατρικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την πορεία ταυτοποίησης των θυμάτων και αντιμετώπισης των περιστατικών.

Πρόσθεσε ότι άμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στο συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας και η υφυπουργός στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη ενώ στα Τέμπη μετέβη και ο υφυπουργός Μεταφορών. «Δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στην περίθαλψη των τραυματιών, στην ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών», είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα διευκολύνσεων.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 9 σοροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες συγγενείς και που ελήφθη από τα θύματα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς κάτι που αποτελεί προτεραιότητα να βγει σε πέρας η διαδικασία.

Αναγνώρισε ότι οι απώλειες και οι πληγές που αυτές δημιούργησαν, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα όσων επέζησαν, το ψυχικό άλγος όλων μας των κατοίκων αυτής της χώρας και όχι μόνο είναι τεράστια και είναι δύσκολα διαχειρίσιμα κυρίως αυτή τη στιγμή.

Υπογράμμισε ότι το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο που επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα. Ξεκίνησε ήδη η έρευνα για τη διαπίστωση των αιτίων του δυστυχήματος, παράλληλα για την επίσπευση και την πληρότητα των ερευνών έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Λαρίσης με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου ενώ έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης Λάρισας.

Επεσήμανε ότι πέρα από τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών είναι αναγκαίο η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκε στη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, στην παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη με μια πράξη πολιτικής γενναιότητας ενώ το ίδιο έπραξαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Επεσήμανε επίσης ότι ο μεταβατικός υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα προχωρήσει αμέσως στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Υπογράμμισε ότι ενώ πολλές παθογένειες αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο εύρος και στον τομέα των σιδηροδρόμων είναι αλήθεια ότι «δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε γι αυτό άλλωστε και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε», είπε.

Μίλησε για ώρα πένθους και περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων ανθρώπων. «Είναι η ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού, συμπαράστασης και σιωπής στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα, έχασαν σχεδόν τα πάντα». Μίλησε για την απώλεια ενός ανθρώπου που είναι μια βαριά πληγή που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί και για το χρέος να φροντίσουμε ως Πολιτεία τους τραυματίες, τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα και να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες αλλά και να κάνουμε τα πάντα κυρίως για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, είπε κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

Θα ήθελα, και από το βήμα αυτό, να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που μας έχει συγκλονίσει όλους. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων, των αγνοουμένων και στους τραυματίες.

Όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων. Ταυτόχρονα, θέλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα προς τους διασώστες, σε όλους τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη, ψυχικά επώδυνη αποστολή έκαναν, ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Για άλλη μια φορά επιτέλεσαν και επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Η χώρα βρίσκεται από χθες και θα είναι έως αύριο σε τριήμερο πένθος, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και με αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία, ενώ χθες το πρωί μετέβη στα Τέμπη, στον τόπο του δυστυχήματος, όπου ενημερώθηκε δια ζώσης για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου συνάντησε, συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων που περίμεναν εκεί να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους και να μπουν στη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με DNA, συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την πορεία ταυτοποίησης των θυμάτων και αντιμετώπισης των περιστατικών.

'Αμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Ο υπουργός Υγείας και η υφυπουργός βρέθηκαν στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη. Ενώ στα Τέμπη μετέβη και ο υπουργός Μεταφορών.

Δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στην περίθαλψη των τραυματιών, στην ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και στην ψυχολογική στήριξη των συγγενών τους. Για το σκοπό αυτό βρέθηκαν στη Λάρισα, στο Γενικό Νοσοκομείο, ψυχολόγοι, επιστήμονες, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων που προσφέρει στους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων διαρκή ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Παράλληλα, διατέθηκαν τρία ξενοδοχεία στη Λάρισα για τη φιλοξενία, για όσο χρειαστεί, των συγγενών των θυμάτων.

Να ενημερώσω ότι από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, όπως ενημερώθηκα πριν από λίγο από τον υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 9 σοροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες οι συγγενείς και που λήφθηκε από τα θύματα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Είναι προτεραιότητα -κάθε άλλη δουλειά έχει μείνει πίσω στα εγκληματολογικά της Αστυνομίας- προκειμένου να βγει σε πέρας αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Οι απώλειες και οι πληγές που αυτές δημιούργησαν, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα όσων επέζησαν, το ψυχικό άλγος όλων μας, των κατοίκων αυτής της χώρας και όχι μόνο, είναι τεράστια και είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, κυρίως αυτή τη στιγμή. Παρότι είναι η ώρα του πόνου, το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο, που επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα.

Για αυτό ξεκίνησε ήδη έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές για τα αίτια του δυστυχήματος. Παράλληλα, για την επίσπευση και την πληρότητα των ερευνών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος, ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών στον εισαγγελέα Λάρισας, ενώ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, συνελήφθη, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται, ο Σταθμάρχης Λάρισας.

Πέραν, όμως, από την επιβεβλημένη διαλεύκανση των αιτίων και την απόδοση ευθυνών, εξίσου σημαντικό είναι η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος, ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, χθες, από τα Τέμπη, τόνισε ότι «θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την επιστροφή του από τα Τέμπη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, με μια πράξη ευθύνης και πολιτικής γενναιότητας, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Η απόφασή του -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- τον τιμά, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Μετά από αυτό -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα προχωρήσει αμέσως γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος -όχι όμως μόνο αυτό- και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Καθυστερήσεις που έχουν τις αιτίες τους σε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, σε στρεβλώσεις δεκαετιών. Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις ανεπάρκειες και τις στρεβλώσεις τις αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος ευθυνών και τομέων δράσης του Κράτους την περίοδο αυτή, και στους σιδηροδρόμους. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορέσαμε να τις εξαλείψουμε. Για αυτό, άλλωστε, και αναλαμβάνουμε και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε. Όμως για όλα αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα. Με ειλικρίνεια, στοιχεία, νηφαλιότητα, πάντοτε με αλήθεια.

Τώρα είναι η ώρα του πένθους, είναι η ώρα της περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων. Είναι ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπαράστασης στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα έχασαν σχεδόν τα πάντα. Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι μια βαριά πληγή, που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Και έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να φροντίσουμε τους τραυματίες, να φροντίσουμε τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα, να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε επίσημα ευθύνες. Κυρίως έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές».

«Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούνται τα τρένα εν κινήσει, είπε ότι είναι απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες οι απορίες αυτές, προσθέτοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις με σαφήνεια, γιατί δεν απαντώνται μονολεκτικά χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Είπε ότι τα προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας αντιμετωπίστηκαν στο 70%, υπάρχουν συστήματά ασφαλείας που δεν θα άφηναν να εξελιχθεί σε τέτοια τραγωδία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί στο κομμάτι που έγινε το δυστύχημα. Είπε επίσης ότι θα επιταχυνθεί η προσπάθεια να γίνουν όσα πρέπει για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Οικονομου διαβεβαίωσε ότι "όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη αυτή θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο με νηφαλιότητα" προσθέτοντας: "Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί. Η επόμενη δεκαετία είπε ο πρωθυπουργός θα είναι δεκαετία μεγάλων έργων στους σιδηρόδρομους. Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα να τα συζητήσουμε".

Αναφερόμενος σε πολιτικές ευθύνες είπε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα, και έκανε λόγο για αδυναμίες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Προσέθεσε ότι "έγιναν βήματα απο την κυβέρνηση μας, για παράδειγμα από Τιθωρέα έως Δομοκό λειτουργεί το σύστημα αλλά όχι από τα Τέμπη έως τη Θεσσαλονίκη".

Αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας μας από την ΕΕ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε μια παραπομπή που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της κοινοτικής οδηγίας, που όμως δεν σχετίζεται με το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη χθες, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο κέντρο ελέγχου συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που υπάρχει σε λειτουργία από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα, καθώς και για την παρουσίαση της χάραξης του προαστιακού της Θεσσαλονίκης και την σύνδεση του με το μετρό της πόλης.

Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση μιλά για ανθρώπινο λάθος την ώρα που η επιτροπή διερεύνησης δεν έχει ακόμη συσταθεί, είπε ότι το λάθος ομολογήθηκε από τον ίδιο το σταθμάρχη και προσέθεσε:

"Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε παραπέρα. Να δούμε τι άλλα έπρεπε να ισχύουν ώστε να προφυλαχτούμε ακόμη και από ανθρώπινο λάθος. Δύσκολα θα αμφισβητηθεί ότι προήλθε το δυστύχημα από λάθος, αλλά το ζήτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει να μην φτάναμε στην τραγωδία".

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων είπε ότι η τελευταία ενημέρωση από αυτούς που αναζητούν τους οικείους τους αναφέρει 56 αγνοουμένους, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι σωροί. "Έχουμε 46 σωρούς μέχρι πριν λίγο. Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν τελευταία στιγμή ή να μην είχαν ενημερώσει τους δικούς τους" είπε.

Σημείωσε ότι ο νέος υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αυτές τις μέρες για το χρονοδιάγραμμα ερευνών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Ντογιάκο, ο γιος του οποίου είναι μετακλητός συνεργάτης του μέχρι χθες υπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου είναι μετακλητός από το 2019 και παραιτούμενος ο υπουργός παραιτείται και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους αλλά "δυστυχώς όχι όλα" και τόνισε δεν είναι η ώρα τώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, ερωτώμενος για την ημερομηνία εκλογών είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει για εκλογές εν μέσω τριήμερου πένθους, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει για τα επεισόδια και τη στάση της αστυνομίας χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.