Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 10:00 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα στην ατζέντα των εργασιών της, τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Η εγκύκλιος με την απόφαση που θα λάβουν οι ιεράρχες θα αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή.

Την εισήγηση θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και θα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της εκκλησίας.

Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου αναμένεται να διαβαστεί  σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι  λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη.

Ποιοι είναι οι «σκληροί» και ποιοι οι «ήπιοι» μητροπολίτες

Η διαφορά ανάμεσα στους ιεράρχες είναι οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Νέας Ιωνίας και αρκετοί άλλοι οι οποίοι κάνουν λόγο και για λαοσυνάξεις.

Υπάρχουν όμως και οι πιο ήπιοι και ήρεμοι Ιεράρχες όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ εκκλησίας – πολιτείας. Εχει ξεκαθαρίσει ότι η εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο.

Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου αναμένεται να διαβαστεί  σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι  λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη. Και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα προτείνουν λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας.