Μία ακόμα ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε ο ιατρός κ. Γιώργος Καπαρός. Αντικείμενό της είναι το πόσες φορές εμφανίζεται ένα επίθετο στις οικογένειες του 1829 ανά περιοχή της Πάρου .

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καπαρό "μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι κατοικούσαν σε κάθε χωριό της Πάρου τότε. Λαμβάνουμε υπόψιν τον επικεφαλής κάθε οικογένειας. Αν ο άντρας είχε πάει για παρτέντζο, τότε αναφέρεται η γυναίκα ως επικεφαλής. Δεν λάβαμε υπόψιν τους παροίκους. Παρατηρούμε αμέσως ότι πιο συμπαγής πληθυσμιακά είναι οι Λεύκες. Σε αυτές κυριαρχούν οι Ραγκούσηδες και οι Χανιώτηδες. Για τους Ραγκούσηδες γνωρίζουμε ότι μάλλον πρόκειται για την αρχαιότερη οικογένεια εφόσον ήδη από το 1501 αναφέρεται ότι κατείχαν το τιμάριο των Λευκών. Οι Χανιώτηδες δεν ξέρουμε αν είναι μία οικογένεια ή ομάδα Χανιωτών που κάποτε μετοίκησαν στις Λεύκες".

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Λεύκες

Ραγκούσης 24

Χανιώτης 20

Παντελαίος 12

Σκιαδάς 10

Ρούσσος 9

Γεμελιάρης 6

Κονταράτος 6

Κρητικός 6

Παρούσης 6

Παροικιά

Οι Παρκιώτες αποτελούνταν από περισσότερες διαφορετικές οικογένειες.

Πρωταθλητές οι Καμπάνηδες με 9 καταγραφές, οι υπόλοιποι από 6 και κάτω.

Καμπάνης 9

Ζουμής 6

Κυπραίος 6

Βιτζαράς 5

Κρητικός 5

Μαυρομμάτης 5

Μοστράτος 5

Μουντάνος 5

Πατέλης 5

Σαρής 5

Νάουσα

Η Νάουσα είναι ανομοιογενής και αποτελείται από διαφορετικές οικογένειες. Αυτό σημαίνει πως επειδή είχε λιμάνι, κατέληγε εκεί κάθε καρυδιάς καρύδι!

Μωραΐτης 6

Μπαρμπαρίγος 6

Βιτζαράς 6

Γερμανής 5

Τζιπίδος

Ο Τζιπίδος παρουσιάζει ομοιογένεια που βρίσκεται μεταξύ Λευκών και Παροικιάς.

Μελανίτης 10

Άγουρος 9

Καντιώτης 9

Τζιγόνιας 9

Τζαντουλής 8

Φραντζής 6

Μονόπατος 5

Πούλιος 5

Παπαδόπουλος 5

Μάρμαρα και Δραγουλάς κατοικούνταν από οικογένειες διαφορετικές μεταξύ τους.

Μάρμαρα

Στέλας 6

Μηλαίος 4

Δραγουλάς

Κεφάλας 5

Τζανακόπουλος 3

Κόστος

Ζουμής 5

Ρούσσος 5

Καπαρός 4

Ραγκούσης 4

Αντίπαρος

Η Αντίπαρος είχε κυρίως δικό της κόσμο, με τις παρακάτω οικογένειες στις πρώτες θέσεις.

Καλάργυρος 6

Λεβάκης 5

Τριαντάφυλλος 5

Φαρούπος 5

Εντύπωση, τέλος, προξενούν οι Ζουμήδες που σύμφωνα με την παράδοση, ο γενάρχης τους ήρθε στην Πάρο με τους Ρώσους το 1771. Βρίσκουμε σε όλη την Πάρο 13 οικογένειες! Πως είναι δυνατόν μετά από περίπου μισό αιώνα να γέμισαν τον κόσμο? Τόσο καρπεροί είναι οι Ρώσοι?

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τους 40 πρώτους σε όλη την Πάρο – Αντίπαρο. Άξιοι πρωταθλητές οι Ραγκούσηδες! Οι Κρης , Κεφαλληναίος είναι εκτός συναγωνισμού γιατί πρόκειται για παροίκους. Επίσης, οι Μωραΐτες, Κρητικοί, Αξώτες και πιθανότατα κι άλλοι, δεν είναι η ίδια αλλά διαφορετικές οικογένειες με το ίδιο επίθετο.

Κείμενο το οποίο αναρτήθηκε στην σελίδα του Facebook "Ιστορία της Πάρου" από τον συντοπίτη μας ιατρό και μέγα ιστοριοδίφη Γεώργιο Καπαρό

Ο κ. Γώργιος Καπαρός