Την παραίτησή του από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την ιδιότητα μέλους του κόμματος, γνωστοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αλλά και διεκδικητής της ηγεσίας στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, έστειλε επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη, εκθέτοντας τους λόγους της παραίτησής του, τους οποίος περιγράφει ως «αμιγώς πολιτικούς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, για πρώτη φορά από το 2000, καθώς ήρθε δεύτερος σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, πίσω από τη Μιλένα Αποστολάκη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Η πορεία του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξελέγη βουλευτής το 2000 με το ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και διεκδίκησε τον δικό του ρόλο στην προοδευτική παράταξη ως υποψήφιος σε εσωκομματικές διαδικασίες ή ακόμα και ως ιδρυτής κόμματος, εκτός ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη φορά που έμεινε εκτός Βουλής ήταν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι υπουργικές θέσεις

Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών το 2002 έως το 2004 στην κυβέρνηση Σημίτη με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.

Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2009-2010).

Το 2010 ανέλαβε το υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Το 2014 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι εσωκομματικές κόντρες

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας με το αρκτικόλεξο «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.» (που διαβάζεται και Ρήξη) από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.