Αναστάτωση προκάλεσε στην Ίο και γενικότερα στις Κυκλάδες η υπόθεση δωροδοκίας με πρωταγωνιστή διοικητή αστυνομικού τμήματος που ζητούσε 30.000 ευρώ το χρόνο από ιδιοκτήτρια νυχτερινού κέντρου για να μην κάνει ελέγχους .

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για τρίτο πρόσωπο που λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής στις συναλλαγές του αξιωματικού. Τελικά υπάρχει τρίτο πρόσωπο, όπως ανακύπτει άλλωστε από ανακοίνωση της αστυνομίας, κι είναι ένας 66χρονος πολιτικός μηχανικός, αρκετά γνωστός στις Κυκλάδες. Ο συνεργός του 38χρονου διοικητή είχε επιδοθεί σε μια σειρά από ύποπτες συνομιλίες προκειμένου να γίνεται η παραλαβή του εκάστοτε χρηματικού ποσού υπό τον μανδύα μιας δήθεν επιχειρηματικής συναλλαγής.

Το ντουέτο της απάτης, ο αξιωματικός και ο πολιτικός μηχανικός, έμοιαζε να έχει στήσει μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους.

Ο αξιωματικός ειδικότερα «πουλούσε» στα θύματά του απαλλαγή από κάθε είδους ελέγχους και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τον 66χρονο για να συναντάται με τους «πελάτες» και να ολοκληρώνεται η αποστολή με την παράδοση του ποσού στον εγκέφαλο της οργάνωσης.

Όπως προκύπτει, δε, από το διαβιβαστικό , η καταγγελία έγινε από την ιδιοκτήτρια του νυχτερινού κέντρου και τελικά τα ποσά βρέθηκαν προσημειωμένα στη κατοχή του αστυνομικού.

Ο 38χρονος, μάλιστα, δεν είχε αναπτύξει εκβιαστικές μεθόδους δράσης μόνο στην περίπτωση της ιδιοκτήτριας μπαρ αλλά και σε εκείνη ξενοδόχου, από τον οποίο είχε αποσπάσει 1.000 ευρώ.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχθηκε και με την άρση τηλεφωνικού απορρήτου ενώ στις οικίες των δυο συλληφθέντων βρέθηκε μεταξύ άλλων το ποσό των 7.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και την ίδια στιγμή αναμένεται η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αποφασιστεί εάν ο αξιωματικός θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ την Παρασκευή για την υπόθεση

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2023, το απόγευμα σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση εξουσίας και ψευδή βεβαίωση, καθώς και ιδιώτης για συνέργεια σε δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι ο ιδιώτης προσέγγιζε, ως μεσολαβητής του αξιωματικού, επιχειρηματίες του νησιού και ζητούσε 30.000 ευρώ για κάθε τουριστική περίοδο, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στα καταστήματα τους.

Στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε θύμα της παράνομης δράσης του αξιωματικού, από την οποία είχε απαιτηθεί το ποσό των -30.000- ευρώ.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία η καταγγέλλουσα σε προγραμματισμένο ραντεβού παρέδωσε στον ιδιώτη προσημειωμένο το χρηματικό ποσό των -30.000- ευρώ, το οποίο σε δεύτερο χρόνο παρέλαβε ο αξιωματικός, από επαγγελματικό χώρο του ιδιώτη. Κατά την έξοδο του από τον χώρο ο αξιωματικός ακινητοποιήθηκε και σε σωματική έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό.

Από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι τον Μάιο του 2023, ο αξιωματικός απαίτησε και έλαβε μέσω του ιδιώτη, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου του νησιού, προκειμένου να μην προβεί σε αστυνομικό έλεγχο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνταν στο ξενοδοχείο.

Σε επακόλουθες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά πειστήρια, το χρηματικό ποσό των -7.000- ευρώ, πρωτότυπη υπογεγραμμένη ανακριτική έκθεση εξέτασης μάρτυρα, κλειδί τραπεζικής θυρίδας και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.