Τι σημαίνει Κέντρο Υγείας;

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει Κέντρο Υγείας πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τα εξής:

Πρόκειται για Μονάδες Υγείας που η αποστολή τους είναι η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό.

Τι περιλαμβάνει αυτό;

-Προσανατολισμός και προτεραιότητα στην πρόληψη ασθενειών,

-σχολειατρική φροντίδα,

-υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας,

-ενημέρωση του πληθυσμού για την αγωγή υγείας,

-υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας που έχει ανάπηρο μέλος ή παιδί,     κέντρα ψυχικής υγείας,

-παιδιατρικά ιατρεία,

- γυναικολογικά ιατρεία,

-ιατρεία στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Άρα, το Κέντρο Υγείας πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με χώρους δουλειάς, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Κι’ όμως, αν όλα τα παραπάνω αποτελούν τους στοιχειώδεις σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας ενός Κέντρου Υγείας, ας σκεφθούμε και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τι απ’ όλα αυτά επιτελεί το δικό μας –και όχι μόνο- Κέντρο Υγείας.

Αποκαλύπτεται περίτρανα, ότι η προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων για «νοικοκύρεμα», «περιορισμό της σπατάλης», «εξορθολογισμό των δαπανών» στοχεύει στην ενοχοποίηση κάθε λαϊκού δικαιώματος και ανάγκης στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

Θεωρείται «σπατάλη και πολυτέλεια» να έχει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, η μητέρα, το παιδί γιατρούς, εργαστήρια κ.λπ. σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Θεωρείται «νοικοκύρεμα» η έλλειψη βασικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα υγείας, η έλλειψη ή και η πλήρης απουσία βασικών ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών, ακόμα και στις εφημερίες.

Θεωρείται «εξορθολογισμός των δαπανών» η άγρια περικοπή των κρατικών δαπανών στην Υγεία και η αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς, προκειμένου να λειτουργήσουν οι λεγόμενες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , ΕΟΠΥΥ) και να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο.

Κι όμως, σε μια περίοδο, σε μια εποχή, που υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνικά μέσα, μηχανήματα, σε μια εποχή, όπου η τεχνολογία και η επιστήμη κάνουν καθημερινά άλματα και μπορούν να σώζουν ζωές από ασθένειες, κάτι που μπορεί να ήταν αδιανόητο πριν από μερικές δεκαετίες, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού υποφέρουν και δεινοπαθούν. Δεν απολαμβάνουν τις αυτονόητες ιατρικές υπηρεσίες  όταν τις χρειαστούν.

Αντί όλες αυτές οι δυνατότητες να μετουσιώνονται σε ένα οργανωμένο, πλήρες, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, η κατάσταση στο νησί μας είναι τραγική.

Μια κατάσταση που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ελλιπέστατου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας του νησιού, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση, σ’ αυτή την πολιτική που, εδώ και χρόνια, αποτελεί το «θερμοκήπιο» για την ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των κερδών της στον χώρο της υγείας, απαιτείται οργανωμένα και μεθοδικά οι φορείς του νησιού να εντείνουν τις προσπάθειες τους για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, του οποίου οι υπηρεσίες θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, κι όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ένα σύστημα που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπως αυτές προσδιορίζονται με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια και όχι με γνώμονα το αβυσσαλέο κέρδος των επιχειρηματιών της Υγείας και του Φαρμάκου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, να γίνει υπόθεση των ασθενών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υπόθεση των λαϊκών οικογενειών του νησιού μας και όχι μόνο.

Είναι η ώρα να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες του Παριανού λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία του νησιού να συμμετάσχουν την Πέμπτη 2-11-2023, 18:00 στην συγκέντρωση των μαζικών φορέων έξω από το Κέντρο Υγείας.

Κ.Ο.Β. Πάρου