Άστατος καιρός, με μεγάλους όγκους νερού και κεραυνούς σε μεγάλη συχνότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας στα ανατολικά, αναμένεται από νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα και με το αναβαθμισμένο Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η ΕΜΥ , κάνοντας λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται πολύ νερό σε Πιερία και Χαλκιδική, ενώ θα επηρεαστούν, επίσης η Έυβοια και η Θεσσαλία. Για το σκοπό αυτό εξάλλου, εστάλη γύρω στη 1 τα ξημερώματα μήνυμα από το «112», που ζητούσε περιορισμό στις μετακινήσεις σε αυτές τις περιοχές. Αργότερα, η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» και σε Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα

α) κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) καθώς και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας,

β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες,

γ) από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες στην Εύβοια,

δ) από τις προμεσημβρινές ως τις απογευματινές ώρες στην Αττική, τη Βοιωτία και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

ε) κατά διαστήματα από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και τοπικά επικίνδυνα μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες στην περιοχή της Μαγνησίας, των Σποράδων, της κεντρικής και της βόρειας Εύβοιας και από τις προμεσημβρινές ώρες στην υπόλοιπη Εύβοια, την Αττική και την Βοιωτία μέχρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης: Η κακοκαιρία περιορίζεται σταδιακά στα ανατολικά

Στην πρόγνωσή του, το πρωί της Κυριακής, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε πως η κακοκαιρία περιορίζεται σιγά-σιγά προς τα ανατολικά τμήματα, αν και η μέρα ξεκινά με βροχοπτώσεις στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Η γεωγραφική πρόγνωση της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗΚαιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας). Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα δυτικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες (όπου στη Μαγνησία και τις Σποράδες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι τοπικά επικίνδυνα) και από τις προμεσημβρινές ως τις απογευματινές ώρες στην Αττική, τη Βοιωτία (όπου θα είναι τοπικά επικίνδυνα) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα κατά διαστήματα από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα στις βόρειες Κυκλάδες, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στις Κυκλάδες βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα κατά διαστήματα από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα προσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ θα είναι τοπικά επικίνδυνα μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Εύβοια και από τις προμεσημβρινές ώρες στην υπόλοιπη Εύβοια.

Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και επικίνδυνα από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι και το απόγευμα. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μήνυμα «112» σε Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, Μαγνησία & Σποράδες

Μήνυμα από το «112» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις πρώτες πρωινές ώρες Κυριακής, έφτασε στους κατοίκους σε Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, Μαγνησία & Σποράδες γύρω στη μια τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε αυτό, ζητείται ο περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.

Έντονα προβλήματα το Σάββατο στη Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, έντονα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας προκάλεσαν οι χθεσινές βροχοπτώσεις. Δρόμοι, σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 520 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ στην Πολίχνη, η ισχυρή βροχόπτωση είχε σαν συνέπεια να «φουσκώσει» ο χείμαρρος Ξηροπόταμος, με τα φερτά υλικά να φράζουν γέφυρες και όγκους νερού να παρασύρουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στο φράγμα της Θέρμης αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όταν μια οδηγός επιχείρησε να περάσει από σημείο που είχε πλημμυρίσει και το όχημα της ακινητοποιήθηκε.

Σκηνές τρόμου έζησε και ένας οδηγός όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν το όχημα του στην περιοχή Διονυσίου του δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου καλύφθηκε πολύ γρήγορα με λασπόνερα ενώ με τη συνδρομή κλιμακίων της Αντιπεριφέρειας ο οδηγός κατάφερε και βγήκε εγκαίρως από το όχημά του.

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Καστοριά, με τις βροχοπτώσεις να προκαλούν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, ενώ στην Κλεισούρα εκτός από πλημμύρες έγιναν και κατολισθήσεις.